Uitvaart Amsterdam regelen - wie regelt dit?

In Amsterdam kunnen nabestaanden zelf de uitvaart regelen, vaak met behulp van een uitvaartondernemer zoals Amstel Uitvaarten. Als er geen familie of vrienden zijn die opdracht willen of kunnen geven voor de uitvaart, kan het Team Uitvaarten van de gemeente Amsterdam assisteren en eventueel de verantwoordelijkheid voor de uitvaart op zich nemen.

Wat doe je na het overlijden van een dierbare in Amsterdam?

Als er een dierbare overlijdt, bel dan een arts om eerst het natuurlijk overlijden vast te laten stellen. Is je huisarts niet beschikbaar? Dan kun je bellen met de huisartsenpost. Als je een overledene aantreft en je denkt dat er (mogelijk) sprake is van een misdrijf of zelfmoord dan moet je alarmnummer 112 bellen.

Nadat een arts heeft vastgesteld dat iemand op natuurlijke wijze is overleden, kun je een uitvaartondernemer inschakelen zoals Amstel Uitvaarten, telefoon 020-820 4112. Over het algemeen zijn wij binnen (uiterlijk) 1,5 uur na je telefoontje bij je. Het is handig als je de kleding van de overledene klaar ligt. Dat geldt ook voor een bril en kunstgebit indien van toepassing. Dan kunnen deze gelijk worden meegenomen. Hierna volgt een gesprek met de uitvaartleider over de uitvaart. Degene die het intakeformulier tekent, is daarmee de formele opdrachtgever. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de uitvaartkosten en is ook de persoon die, ingeval van crematie, recht heeft op de crematie-as. Wil je weten wat een uitvaart in Amsterdam ongeveer kost? Gebruik hiervoor deze rekentool. Deze geeft een indicatie van de kosten. Maar je kunt Amstel Uitvaarten ook benaderen voor een offerte op maat.

Geen geld of geen opdrachtgever
Indien er niemand beschikbaar is om de uitvaart te regelen, biedt het Team Uitvaarten van de gemeente Amsterdam hulp. Hun eerste stap is het opsporen van familieleden van de overledene. Als zij gevonden worden, wordt gevraagd of zij de kosten van de uitvaart willen dragen. Als de familie niet in staat is om dit te doen, hebben zij de mogelijkheid bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. Voor informatie over bijzondere bijstand kun je terecht op de gemeentelijke website. Als de familie weigert bij te dragen of er geen nabestaanden zijn, neemt Team Uitvaarten de verantwoordelijkheid voor de uitvaart over. Deze uitvaart zal eenvoudig maar volledig zijn, waarbij nabestaanden geen zeggenschap hebben over de ceremonie. De wensen van de overledene worden echter gerespecteerd als ze vooraf zijn vastgelegd (bijvoorbeeld in een wensenformulier, codicil of testament). Voor verdere informatie kun je Team Uitvaarten bereiken via telefoonnummer (020) 251 4231 of de website van de gemeente Amsterdam raadplegen. Let op! De gemeente zal uiteindelijk de kosten van de uitvaart verhalen op de directe nabestaanden, wat kan resulteren in aanzienlijk hogere kosten dan wanneer nabestaanden ervoor kiezen zelf een budget uitvaart te organiseren. Amstel Uitvaarten biedt een eenvoudige crematie (zonder afscheidsplechtigheid) aan voor € 1.815

Uitvaart Amsterdam regelen - Amstel Uitvaarten

Ben je op zoek naar een betrouwbare uitvaartonderneming in Amsterdam? Amstel Uitvaarten helpt je graag. Wij zijn gevestigd in Amsterdam en hebben veel ervaring met het verzorgen van een uitvaart. Je kunt ons bereiken op 020-820 4112. Over het algemeen kunnen we binnen (uiterlijk) 1,5 uur bij je zijn. Wij regelen allereerst dat er gezorgd wordt voor je overleden dierbare. Zo kunnen wij een opbaring thuis voor je verzorgen of de overledene laten overbrengen naar de gekoelde ruimte van hun zorgcentrum. Daarna kan de uitvaart worden besproken. Wij regelen alle wettelijke formaliteiten zoals de aangifte van overlijden bij de gemeente, alle afspraken met de begraafplaats of het crematorium. Ook zullen wij al het administratieve regelwerk uit handen nemen en je zo veel mogelijk ontlasten zodat je alle aandacht kan besteden aan de overledene en je familie en vrienden.

Amstel Uitvaarten staat erom bekend ruimte te bieden aan een eigen, actieve inbreng voor wie dat wenst. Wil je helpen bij de laatste verzorging en/of het kleden van je dierbare? Of wil je zelf de rouwkaarten maken? Wil je dat familie en vrienden zelf de kist de aula binnen dragen of naar het graf begeleiden? Het kan allemaal. Wij adviseren en helpen waar nodig en zorgen ervoor dat er niets vergeten wordt, een geruststellend idee.

Over Amstel Uitvaarten

Afscheid nemen van een dierbare is meestal één van de meest uitdagende periodes in je leven. We begrijpen dat dit een emotionele en veeleisende tijd is, en we zijn hier om je te begeleiden met zorg, respect en compassie. Wij geloven in het bieden van warmte en gastvrijheid, zodat jullie de rust kunnen vinden om je dierbare in alle intimiteit te herdenken.

Ons team van ervaren uitvaartbegeleiders staat klaar om je te ondersteunen tijdens dit hele proces. We zijn er om je te begeleiden, te adviseren en alle zorgen uit handen te nemen, zodat jij je kunt richten op het herdenken van je dierbare en het samen zijn met familie en vrienden. We begrijpen dat elk detail belangrijk is, en we zorgen ervoor dat alles zorgvuldig wordt gepland en uitgevoerd, met oog voor kwaliteit en respect.

Amstel Uitvaarten gaat verder dan alleen het organiseren van een crematie of begrafenis. We zijn er zowel op praktisch als emotioneel gebied. Ons doel is om jullie te helpen een afscheid te creëren dat troost biedt, mooie herinneringen oproept en helpt bij het begin van het rouwproces. We willen jullie tot steun zijn. Niet alleen tijdens de uitvaart, maar ook in de periode daarna. Onze nazorgdiensten staan klaar om te helpen bij het verwerken van jullie verlies, als daar behoefte aan is.

Samen zorgen we ervoor dat jouw dierbare een afscheid krijgt dat recht doet aan het leven dat hij of zij heeft geleefd.

Bel onze dienstdoende medewerker: 020-8204112

Amstel Uitvaarten

Medewerkers Amstel Uitvaarten

Van al onze medewerkers kunnen we zonder twijfel zeggen dat ze meevoelend en dienstverlenend, maar ook vlot en representatief zijn. Daarnaast heeft ieder ook nog zijn of haar eigen kwaliteiten of expertise. Maak kennis met het team van Amstel Uitvaarten.

Peter van Schaik – eigenaar van Amstel Uitvaarten

"Als klein jongetje was ik bang voor de dood. Om mijn angst te overwinnen schreef ik als 8-jarige een brief naar een uitvaartondernemer. Hij nodigde me uit voor een rondleiding in een crematorium. Die ervaring maakte diepe indruk op mij en was achteraf gezien het startpunt van alles wat ik in de uitvaartbranche ben gaan doen.

Na mijn studie Economie startte ik een informatieve website over alles wat met overlijden en uitvaarten te maken heeft: Uitvaart.nl. Alles over terminale zorg, uitvaartzorg en nazorg komt hier samen, zodat de bezoeker de mogelijkheid krijgt om zich goed voor te bereiden op het overlijden van een dierbare en het regelen van een uitvaart. Daarna volgden websites als Palliatievezorg.nl, Groeneuitvaart.nl, Condoleance.nl en Uitvaartbranche.nl.

In al die jaren bouwde ik een enorme hoeveelheid kennis op en heb ik veel inzicht verworven in wat er op het gebied van uitvaarten allemaal mogelijk is in Nederland. De stap om zelf uitvaarten te gaan verzorgen was bijna logisch. Sinds 2017 doe ik dat samen met mijn vrouw Viktoriya en een team van zeer ervaren uitvaartleiders door heel Nederland.

Mijn angst voor de dood heb ik om kunnen buigen naar iets positiefs: mensen bijstaan in een periode van rouw en verdriet en hen ontzorgen. Waarbij de econoom in mij altijd zal blijven zoeken naar de best mogelijke uitvaart voor ieder budget."

Bel me gerust met je vragen: 020-8204112

Viktoriya van Schaik - administratie & financiën

"Het internet heeft Peter op mijn pad gebracht en daarmee ook de uitvaartonderneming en de website Uitvaart.nl. We zijn getrouwd en hebben samen drie zonen. Naast mijn mooie gezin ben ik ook werkzaam binnen Amstel Uitvaarten.

Ik werk graag op de achtergrond en doe de administratie en de financiën. Het verdriet van mensen vind ik lastig, maar op deze manier kan ik toch veel voor ze betekenen: ik maak offertes, begrotingen en eindnota’s en ben altijd op zoek naar de best mogelijke prijzen voor onze families. Zonder in te leveren op kwaliteit, want daar staan we voor!

Daarnaast help ik families regelmatig op taalgebied. Ik kom oorspronkelijk uit de Oekraïne en heb daar Engelse Taal- en Letterkunde gestudeerd. Ik spreek vloeiend Nederlands, maar dus ook Engels, Russisch en Oekraïens. Voor mensen die dit als moedertaal hebben is het fijn om in hun eigen taal hun verhaal te kunnen doen."

Juanita Konijn – uitvaartbegeleidster

"Ik vind het belangrijk om nabestaanden met liefde en aandacht te ontzorgen. Dit doe ik door praktische en organisatorische zaken uit handen te nemen. Kernwaarden in mijn werk zijn transparantie, eerlijkheid en echtheid. Mijn doel is altijd dat ik een uitvaart met een persoonlijk tintje verzorg voor de familie die achterblijft. Zodat hun dierbare in liefdevolle herinnering mag blijven voortbestaan.

De naam Juanita verraadt dat ik Spaanse roots heb. Naast Nederlands spreek ik vloeiend Spaans en Engels, maar ook Frans en Duits. Handig in een wereldstad als Amsterdam!"

Thomas Ritmeester – uitvaartbegeleider

"Het is iedere keer een korte, maar heel belangrijke periode dat ik families mag begeleiden. Daarom is het mijn doel om de uitvaart zo passend mogelijk en goed te regelen., zodat de familie de ruimte heeft om bezig te zijn met waar het écht om gaat: goed afscheid nemen. Als uitvaartbegeleider doe ik dit door goed te luisteren, te verbinden en helder te communiceren. Door mijn jarenlange ervaring weet ik dat veel mensen niet meer zitten te wachten op een ‘stoffige’ begeleider in een zwart pak en een hoge hoed. Ik ben blij dat ik hierin een frisse, persoonlijke en professionele stijl heb ontwikkeld die bijdraagt aan een goede start van het rouwproces van mensen."

Jack – uitvaartbegeleider

"Met een achtergrond in de hospitality en een groot gevoel voor gastvrijheid en dienstbaarheid ben ik voornamelijk in de Randstad inzetbaar. Ik volgde mijn opleiding tot uitvaartbegeleider aan de Après La Vie Academie en ben specialist in maatwerk. Ik verzorg met alle liefde een persoonlijk en intiem afscheidsmoment, maar net zo goed een groot uitvaartevenement. Ieder afscheid is uniek, maar bij altijd staat het ontzorgen van de familie voorop."

Mr. Willem van der Putten – jurist

"Soms brengt een uitvaart moeilijke juridische vragen met zich mee. Ik help particulieren, bedrijven, instellingen, overheden en notariaten met adviezen en gerechtelijke procedures op dit vlak. Met mijn specialisatie in het lijkbezorgingsrecht en bestuursrecht kan ik nabestaanden meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden die ze hebben. Want daar ga ik altijd voor: hoe kan het wél?"

Mr. Willem van der Putten staat Amstel Uitvaarten en haar families bij met juridisch advies. Voor al je vragen over recht en de regels rondom begraven en cremeren in Amsterdam kun je bij hem terecht.

Sander van der Meer – digital afterlife expert

"Naast de fysieke en financiële nalatenschap hebben veel mensen tegenwoordig ook een digitale nalatenschap. Hoe ga je om met alle informatie die er over je dierbare online staat? Ik ben docent bij Docendo Uitvaartopleidingen en ik geef landelijke presentaties over digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data."

Heb je lastige kwestie of een vraag aan Sander? Amstel Uitvaarten is partner van Digital Life Agency. De families die wij begeleiden mogen een beroep doen op zijn uitgebreide kennis van zaken.

Rob Bruntink – palliatieve zorg en levenseindezorg

"Er is nog steeds te weinig bekend over alle mogelijkheden en onmogelijkheden met betrekking tot palliatieve zorg en hoe om te gaan met een naderend levenseinde. Als hoofdredacteur van Pallium en binnen mijn Bureau MORBidee zorg ik ervoor dat we makkelijker over de dood kunnen praten. Ik heb diverse materialen ontwikkeld die daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan gesprekshulpjes en boekjes. Want de dood is uiteindelijk doodnormaal."

Vooraf kennismaken

Bij leven een gesprek over je uitvaartwensen voeren? Natuurlijk! Want dat geeft veel rust. Bij Amstel Uitvaarten is een voorgesprek heel gewoon. Je bent van harte welkom. Bel 020-8204112 om een afspraak te maken.

Amstel uitvaarten en reviews

Waarom Amstel Uitvaarten?

Amsterdammers voor Amsterdammers

Wij zijn er binnen 24 uur

Bij Amstel Uitvaarten zorgen we ervoor dat je snel geholpen wordt. Want tijd is een belangrijke factor in deze moeilijke periode. Kies je voor persoonlijke begeleiding? Dan komt er altijd binnen 24 uur een uitvaartleider bij je thuis.

Eén aanspreekpunt

Persoonlijk contact vinden wij heel belangrijk. Daarom heb je vanaf het eerste gesprek tot de nazit in de koffiekamer altijd te maken met dezelfde uitvaartleider. Hier kun je sowieso op terugvallen.

Snel inzicht: wat kost de uitvaart?

Wij staan voor financiële transparantie. Daarom ontvang je binnen 24 uur na het gesprek met onze uitvaartleider een heldere kostenbegroting. Op die manier voorkomen we vervelende financiële verrassingen achteraf en geven we je snel inzicht in de uitvaartkosten.

Jouw wensen tellen

We zijn een onafhankelijke uitvaartonderneming en niet gebonden aan een specifieke uitvaartverzekeraar. Ga niet zomaar akkoord met een locatie, maar kies voor het crematorium of de begraafplaats waar jij je goed bij voelt. Onze uitvaartleider informeert en adviseert je zonder druk of commercieel belang.

Scherpe tarieven

Zelfs binnen de regio Amsterdam zijn er grote prijsverschillen te vinden. Door onze jarenlange ervaring weten wij precies waar de gunstigste tarieven gelden, zodat je nooit onnodig veel betaalt.

Iedereen is welkom

Het maakt niet uit welke verzekering je hebt. Amstel Uitvaarten kan voor iedereen een mooie crematie of begrafenis verzorgen. Heb je geen verzekering? Ook dan ben je welkom. Wij sluiten niemand uit.

Amstel Uitvaarten en openingstijden

De dood houdt geen rekening met kantooruren. Daar zijn wij helemaal op ingesteld. Je kunt ons 24 uur per dag telefonisch bereiken. Er is altijd een dienstdoende medewerker die jou te woord kan staan en het eerste regelwerk in gang kan zetten. In geval van een overlijden kun je ook 's nachts bellen. Het beste kun je dan bellen nadat een arts het overlijden van je dierbare officieel heeft vastgesteld en de overlijdenspapieren heeft getekend.

24 uur per dag bereikbaar

Eventueel kun je vooraf ons intakeformulier invullen. Dit voorkomt dat je op moeilijk moment, bv midden in de nacht of kort na het overlijden, lang aan de telefoon moet zitten voor het doorgeven van alle noodzakelijke gegevens.

Uitvaart regelen: offerte

Met deze tool kun je, geheel vrijblijvend, een offerte aanvragen.

Uitvaart regelen checklist

Na het overlijden van een dierbare komt er ontzettend veel op je af. Naast de draaikolk van emoties waarin je terechtkomt moeten er ook veel praktische zaken worden geregeld. Zaken waar je nooit eerder mee te maken hebt gehad. Daarom hebben we een speciale checklist voor je gemaakt. Deze vind je hieronder, maar je kunt ook hier de checklist downloaden.

1. Direct na het overlijden

  • Breng je familie en kennissen op de hoogte.
  • Waarschuw de huisarts. Is deze niet beschikbaar? Bel dan de huisartsenpost. Overlijdt je dierbare in een ziekenhuis, waarschuw dan de behandelend arts. Bij overlijden in een verpleeg- of verzorgingshuis waarschuw je de verpleeghuisarts.
  • Bel Amstel Uitvaarten. Telefoon 020 - 8204112. Over het algemeen zijn wij binnen 1,5 uur op de locatie van overlijden aanwezig.
  • Leg de volgende spullen klaar: de kleding van de overledene, verzekeringspapieren, bril en kunstgebit (indien van toepassing).
    Eventueel een recente pasfoto. Zo kunnen precies zien hoe haar en make-up bij leven gedragen werden.
  • Check of de overledene een uitvaartverzekering heeft en bij wie?
    Bij deze verzekeraars kun je de uitvaartonderneming zelf kiezen: Ardanta, Reaal, Nationale Nederlanden, Lifetri
    Bij de volgende verzekeraars kun je gekort worden op de uitkering als je een andere onderneming kiest: DELA, Yarden (nu DELA), Monuta
    Let op: DELA en Monuta hebben ook deposito’s en kapitaalverzekeringen waarbij je wel degelijk een andere onderneming kunt kiezen zonder gekort te worden op de uitkering!

2. Bespreken met de uitvaartondernemer

  • Wil je een crematie of een begrafenis regelen?
  • Bij wie? In Amsterdam zijn er 4 crematoria: Zorgvlied, De Nieuwe Noorder, De Nieuwe Ooster of Westgaarde.
    Begraven kan ook bij Zorgvlied, De Nieuwe Noorder, De Nieuwe Ooster of Westgaarde. Maar ook bij Begraafplaats Buitenveldert, Begraafplaats Vredenhof, Begraafplaats Barbara
    Overigens ben je niet verplicht om te kiezen voor een begrafenis of crematie in Amsterdam. Sommige uitvaartorganisaties zoals Amstel Uitvaarten werken landelijk.
  • Bij een begrafenis, wat voor soort graf? Een nieuw algemeen graf, particulier graf of bijzetting in een bestaand familiegraf. Is er een bestaande grafsteen die van het graf gehaald moet worden?
  • Wil je dat de overledene wordt opgebaard of niet. Zo ja, waar? Thuis, in een uitvaartcentrum of andere locatie?
  • Wil je rouwkaarten? Zo ja, zelf maken? Of wil je dat laten doen door de uitvaartverzorger?
  • Wil je de overledene (laten) bezoeken? Zo ja, wanneer en hoe vaak?
  • Hoe gaat het vervoer op de dag van de uitvaart? Met een auto, fiets, koets, bus of lopen? Is er een speciale route gewenst? Bv langs het woonhuis of andere betekenisvolle plek.
  • Is er voorafgaand aan de plechtigheid nog een plechtigheid in de kerk of moskee? Welke voorganger (predikant, imam of pandit). Kerkkoor, organist, liturgieën gewenst?
  • Zijn er toespraken en door wie? Familie, professioneel spreker, ritueelbegeleider, predikant, imam of andere voorganger?
  • Wil je de uitvaartgasten consumpties aanbieden? Zo ja waar? In de koffiekamer van begraafplaats of crematorium? Of elders?
  • Is een opname van de plechtigheid of fotoreportage gewenst? Is er een livestream gewenst voor mensen die niet in persoon aanwezig kunnen zijn?
  • Zijn er bloemen gewenst? Of donaties aan een goed doel?
  • Kist dragen in de aula of naar het graf door familie en kennissen of professionele dragers?
  • In geval van crematie, wat gebeurt er met de as? Na de wettelijke bewaartermijn kun je de as ophalen in een asbox, (laten) verstrooien of bijzetten thuis of in een urnenmuur
  • In geval van een begrafenis, welke steenhouwer voor aanschaf en beletteren van nieuwe steen of bij beletteren reeds bestaande steen.
  • Zijn er dankkaarten gewenst?

3. Na de uitvaart

Door de aangifte van overlijden verzorgd door de uitvaartondernemer worden de volgende instanties automatisch geïnformeerd:

  • Het UWV - bepaalt of nabestaanden recht hebben op een overlijdensuitkering
  • De Sociale Verzekeringsbank - voor de Anw-uitkeringen, een nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) na het overlijden van een partner of ouder waar je in sommige gevallen recht op hebt.
  • De Belastingdienst - voor de laatste aangifte inkomstenbelasting (het zogenaamde F biljet) en aangifteformulier voor eventuele erfbelasting
  • Hoogheemraadschap - voor (het stoppen van) de waterschapsbelasting
  • Gemeentelijke belastingdienst - Te veel betaalde gemeentelijke belastingen worden terugbetaald, en als er nog huisgenoten over zijn, krijgt de nieuwe belastingplichtige een nieuwe aanslag voor het resterende deel van het jaar.
  • Andere instanties dien je zelf te informeren. Daarbij kan gevraagd worden om de Akte van Overlijden. Geef dan altijd en scan of kopie, nooit het origineel.

De Rijksoverheid heeft een handige checklist wat je met overheidsinstanties moet regelen na het overlijden van een dierbare. Na het beantwoorden van 9 vragen krijg je een op maat gemaakte checklist wat je allemaal moet regelen.

Waar moet je verder aan denken

  • Check of er een testament aanwezig is en laat een notaris een Verklaring van Erfrecht opstellen.
  • Zeg verzekeringen op of pas deze aan. Denk aan inboedelverzekering, opstalverzekering, ziektekostenverzekering, reisverzekering, autoverzekering
  • Informeer banken, kredietverstrekkers, creditcardmaatschappijen, beleggingsmaatschappijen. Vernietig zo nodig bank en pinpassen.
  • Heeft de overledene een bankkluis? Dan kun je deze legen en opzeggen.
  • Informeer de werkgever
  • Informeer de nutsbedrijven: gas, water en licht
  • Informeer instanties als ANWB, Consumentenbond, Goede Doelen
  • Neem een beslissing of je de erfenis wilt aanvaarden? Ja, Nee of Beneficiair
  • Beëindig lidmaatschappen van sportverengingen, abonnementen op kranten en bladen, politieke partijen etc.
    De opzegtermijnen verschillen. Raadpleeg bij twijfel de Consumentenbond.
  • Neem contact op met de hypotheekverstrekker bij eigen woningbezit. Is er recht op oversluiten van de hypotheek
  • Neem contact op met de woningbouwvereniging / verhuurder in geval van een huurwoning.
  • Neem contact op met telecomproviders voor beëindigen telefonie en internet abonnement(en)
  • Neem contact op met PostNL voor het laten doorsturen van de post.
  • Neem een beslissing over het al dan niet opzeggen van sociale media accounts (Facebook, X/ Twitter, Instragram etc) en e-mailadressen
  • Toegang nodig tot bestanden van de overledene op mobiel, tablet, laptop, computer of Bitcoin? Benader Digital Life Legacy of stel online uw vraag over digitale nalatenschap
  • Licht alle personen in bij wie de overledene mogelijk een afspraak had: kapper, tandarts, ziekenhuis
  • Heb je geen polissen kunnen vinden maar wil je toch weten of je dierbare een uitvaartverzekering had?
    Vul dan je contactgegevens in via het formulier op de site van het Verbond van Verzekeraars. Je ontvangt bericht van het Verbond van Verzekeraars als er een polis is gevonden. Dit kan wel ongeveer 3 maanden duren.

Uitvaart regelen bij leven

Uit het Nationaal Onderzoek naar de Dood (2023) blijkt dat meer dan 85% van de Nederlanders wel eens nadenkt over hun eigen overlijden, maar slechts 51% praat hierover met familie of vrienden. En dat kan behoorlijk veel stress opleveren bij nabestaanden want soms zijn de meest eenvoudige wensen niet bekend. Wil je bij leven een uitvaart regelen? Dan is het goed om je uitvaartwensen te beschrijven. Uitvaartondernemer Amstel Uitvaarten heeft een handige wensenlijst die je kunt downloaden en waarop je alle wensen kunt invullen. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd zo’n wensenlijst na te lopen om te kijken of deze nog in overeenstemming is met je wensen. Heb je eenmaal je wensen vastgelegd dan kun je de kostencalculator gebruiken om te kijken hoeveel geld je op dit moment nodig zou hebben voor de uitvaart. Check zo nu en dan de kostencalculator opnieuw want jaarlijks kunnen prijzen wijzigen door inflatie en kostenontwikkelingen.

Verwacht je het overlijden van een dierbare binnen 1 jaar, dan kun je bij Amstel Uitvaarten ook een op maat gemaakte offerte aanvragen.

Uitvaart regelen geen familie

Indien de familie geen financiële bijdrage wil leveren of er geen nabestaanden beschikbaar zijn, zal Team Uitvaarten van de gemeente Amsterdam de organisatie van de uitvaart op zich nemen. Deze begrafenis zal bescheiden van aard zijn, maar toch volledig geregeld. Op dat moment hebben de nabestaanden geen inspraak in de uitvoering van de begrafenis. Er wordt echter rekening gehouden met de vooraf vastgelegde wensen van de overledene, indien deze documenten zoals een wensenformulier, codicil of testament heeft achtergelaten. Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Team Uitvaarten van de gemeente Amsterdam via het telefoonnummer (020) 251 4231 of kun je een kijkje nemen op de website van de gemeente Amsterdam.

Belangrijk om te vermelden is dat de gemeente de kosten voor het regelen van de begrafenis uiteindelijk zal verhalen op de directe nabestaanden. Deze totale kosten kunnen aanzienlijk hoger uitvallen dan wanneer de nabestaanden ervoor kiezen om zelf een eenvoudige uitvaart te regelen. Amstel Uitvaarten biedt voor € 1.815 al een volledige geregelde crematie maar zonder afscheid.

Meer voor het regelen van een uitvaart in Amsterdam, ga naar:

Een uitvaart regelen in Amsterdam

Ik weet niet of mijn overledene een verzekering heeft. Wat nu?

De eerste tip is: bekijk de bankafschriften van de overledene. Mogelijk zie je daar de naam van een uitvaartverzekeraar. Let ook op de namen van verzekeraars en de namen van polissen die nu niet meer bestaan. Kijk ook of de overledene een assurantieadviseur had. Vaak zijn daar meerdere polissen afgesloten. Sommige uitvaartondernemers kunnen je ook helpen met zoeken. Wanneer Amstel Uitvaarten de uitvaart voor je verzorgt, zullen wij ook de 6 belangrijkste verzekeraars voor je bellen om navraag te doen. Levert dat nog steeds niet op? Dan kun je de zoekservice van het Verbond van Verzekeraars inschakelen.

Op deze website kun je een aanvraag doen. Voorwaarde is wel dat je eerst zelf hebt geprobeerd om uit te zoeken of en waar er nog een polis loopt. Lees de spelregels voor de zoekservice goed door.

Amsterdam Uitvaarten

Bij het regelen van een uitvaart in Amsterdam komt heel wat kijken. Zijn er wensen bekend van de overledene? Wordt het een crematie of begrafenis? Wie komen er? Wie regelt de uitvaart? En heeft de overledene een verzekering of niet? Kijk voor hulp en meer informatie op www.uitvaart.nl/amsterdam

Veelgestelde vragen

Zijn kinderen aansprakelijk voor de uitvaartkosten van hun ouders?

Wanneer niemand opdrachtgever wil zijn voor het regelen van de uitvaart, dan zal de gemeente de uitvaart (laten) verzorgen. Op grond van de Wet op de lijkbezorging (artikel 22) en het Burgerlijk Wetboek 1 (artikelen 392-396) heeft de gemeente de bevoegdheid de uitvaartkosten te verhalen op bloed- en aanverwanten zoals de echtgenoot, ouders en kinderen, die "tot onderhoud van de overledene verplicht zouden zijn geweest”. Kortom, wanneer kinderen de uitvaart van hun ouders zelf niet regelen, zal de gemeente dat doen en de kosten ervan verhalen op de kinderen. Soms kun je daarom als kind beter zelf een uitvaart regelen, dan het overlaten aan de gemeente.

Kan ik de uitvaart van een dierbare regelen, zonder aansprakelijk te zijn voor eventuele schulden. Kan dat?

Het is zo dat familie of andere erfgenamen de uitvaart mogen en kunnen regelen, ook als de erfenis verworpen is of men die wil gaan verwerpen of beneficiair aanvaarden. Het kernpunt is dat men de kosten van de uitvaart niet moet betalen met geld van de overledene. Dus niet van diens bankrekening. Men moet de kosten zelf betalen of zelf voorschieten. Dat is een algemene regel in het recht: wie geen erfgenaam wil zijn, moet zich niet als erfgenaam gedragen en geen geld of goederen van de nalatenschap gebruiken.

Welke instanties moet ik informeren na een overlijden?

De uitvaartondernemer doet aangifte van het overlijden bij de gemeente en zij informeren automatisch het UWV, de SVB, de Belastingdienst, het Hoogheemraadschap en de gemeentelijke Belastingdienst. Daarnaast moet je zelf banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en andere relevante instanties informeren. Denk ook aan abonnementen op (sport)verenigingen, tijdschriften, kranten en dergelijke. Daarbij kan gevraagd worden om een kopie of scan van de overlijdensakte. Je uitvaartverzorger weet precies wat er na de uitvaart allemaal nog geregeld moet worden en kan je hier meer informatie over geven.

Ben ik verplicht een uitvaartondernemer in te schakelen?

Het is niet verplicht om een uitvaartondernemer (ook wel begrafenisondernemer genoemd) in te schakelen. Je hebt het recht om zelf een uitvaart te organiseren. Maar het is wel handig om een uitvaartverzorger in te schakelen. Veel bedrijven in de uitvaartbranche zoals crematoria, rouwvervoerders etc doen niet of niet graag direct zaken met particulieren. Een uitvaartverzorger kan je bovendien helpen bij het regelen van een begrafenis of crematie door het overzicht te bewaren over alle benodigde stappen, taken op zich te nemen en nabestaanden te begeleiden en te ontzorgen.

Mag een uitvaart ook thuis plaatsvinden?

Jazeker! Je kunt ervoor kiezen om de overledene tussen het moment van overlijden en de dag van de uitvaart thuis te houden. Want waar kun je niet beter afscheid nemen dan de plek waar je samen hebt geleefd, te midden van je eigen spullen, herinneringen en geuren. Omringd met alleen de mensen die er echt toe doen en niet door uitvaartpersoneel.

Je kunt zelf bepalen wie er langskomt, hoe vaak en wanneer. En je kunt een pot koffie zetten of iets te eten maken voor je gasten zonder dat je kapitalen kwijt bent aan de horecaprijzen van een crematorium of begraafplaats.

We noemen dat een “thuis uitvaart”. Je dierbare overledene kan dan worden opgebaard of in een uitvaartkist. Praktische overwegingen kunnen daarbij een rol spelen. Kan de kist bijvoorbeeld de draai door de deur maken? Op de dag van de uitvaart kun je de hele afscheidsbijeenkomst thuis houden (mits je daar de ruimte voor hebt).

En uiteindelijk kan de overledene naar het crematorium worden gebracht voor (alleen) een technische crematie. Je hoeft dan geen aula en/of koffiekamer van het crematorium te huren. Daarmee kun je veel geld besparen. Amstel Uitvaarten is gespecialiseerd in de thuisuitvaart. Informeer gerust naar de mogelijkheden: 020 - 8204112.

Hoe kies ik een goede uitvaartverzorger?

De keuze van een uitvaartverzorger is belangrijk want het is de persoon die je begeleidt tijdens de hele periode tussen overlijden en de uitvaart. Het is daarom belangrijk dat er een klik is. Stel jezelf de vraag wat voor type uitvaartleider bij je past. Wil jij liever een vrouw of een man als uitvaartleider? Wil je een jongere uitvaartleider of een wat ouder persoon? Wil je graag iemand die vaak bij je thuis langskomt of juist iemand die wat meer afstand bewaart en contact houdt via Whatsapp of telefoon? Nodig eens een uitvaartondernemer in Amsterdam uit voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. De meeste uitvaartondernemers, zoals n, zijn daar graag toe bereid. Vraag ook vooraf een offerte aan. Zo worden verrassingen achteraf voorkomen. Informeer ook vooral bij kennissen en vrienden met welke ondernemingen zij goede ervaringen hebben. Ook kun je kijken naar de recensies op internet.

Bel Amstel Uitvaarten. 088 - 848 82 27