Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Yarden reikt Afscheidsprijs uit

donderdag 20 november 2015

Yarden heeft op haar landelijk Symposium de Afscheidsprijs uitgereikt. De theatervoorstelling ‘Lang zullen ze leven’ van Theatergroep Bint is de winnaar van de Juryprijs geworden. De Urn uit Amsterdam won met haar persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes de Publieksprijs. Beide winnaars zijn beloond met een prijs van € 7.500,-.

Derck van der Vegte, voorzitter Yarden Vereniging: ‘De onafhankelijke vakjury is verheugd dat er dit jaar zoveel inzendingen zijn (163 initiatieven) en er massaal door het publiek is gestemd voor de Publieksprijs (13.590 keer). De jury constateert een kwaliteitsontwikkeling in de breedte van de aangeboden onderwerpen én in de diepte van de behandelde thema’s. Opvallend zijn de vele inzendingen ten aanzien van voorlichting aan en bewustwording van kinderen in de vorm van boeken, spelmaterialen en theatervoorstellingen. Uiteindelijk is de keuze van de vakjury gevallen op de theatervoorstelling ‘Lang zullen ze leven’ van Theatergroep Bint. Lang zullen ze leven' is een theaterproject dat gemaakt en uitgevoerd wordt met 65+ers. Bint strijkt neer in een verzorgingshuis, maakt kennis met de bewoners, hun kinderen en kleinkinderen én hun verhalen. Deze verhalen worden gebruikt in de voorstelling.’

Taboedoorbrekend

Van der Vegte: ‘Dit project is volgens de vakjury de meest innovatieve en taboedoorbrekende inzending om de dood en het afscheid bespreekbaar te maken. Het toont betrokkenheid, is origineel, professioneel en gedurfd en heeft een groot maatschappelijk belang. Hiermee worden ouderen, een doelgroep die weinig aandacht krijgt, bereikt. Bovendien worden hun kinderen en/of kleinkinderen hierdoor ondersteund. Zij vinden het vaak moeilijk om het gesprek met hun ouders over het afscheid aan te gaan. Door een combinatie van een beeldende theatervoorstelling met een bijzondere interactieve spelvorm na de voorstelling worden thema’s als ouder worden en de dood bespreekbaar gemaakt. Een pittig thema wordt op deze manier luchtig onder de aandacht gebracht en kan ouderen inspireren met elkaar en/of met hun kinderen of kleinkinderen in gesprek te gaan.’

De Urn

De Urn won op het Yarden Symposium de Publieksprijs. De Urn is een initiatief van de Amsterdamse Susanne Suermondt. Zij ontwerpt en maakt persoonlijke urnen en herinneringsbeeldjes van keramiek, op basis van verhalen over het karakter, de herinneringen en de interesses van de overledene. Het zorgvuldige en uitgebreide gesprek voorafgaand aan het ontwerpen van de urn zorgt ervoor dat de urn een waardevolle betekenis heeft voor de nabestaanden. Ook geeft Susanne persoonlijke workshops waarbij nabestaanden zelf de urn kunnen maken onder professionele begeleiding.

Afscheidsprijs 2015

Yarden organiseert de Afscheidsprijs dit jaar voor de zevende keer. Met de Afscheidsprijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven aan te dragen rondom (praten over) de dood en het afscheid. Dit draagt bij aan de dialoog over de dood en het afscheid. Daarnaast maakt het de behoeften van mensen inzichtelijk en mogelijk realiseerbaar door het winnen van de prijs. De Publieksprijs wordt uitgereikt aan de inzending die de meeste stemmen krijgt van het publiek. Daarnaast is er ook een Juryprijs te winnen. Op www.afscheidsprijs.nl staan alle inzendingen voor zowel de Juryprijs als de Publieksprijs gepubliceerd.

Over Yarden

Met meer dan 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 900 medewerkers, 200 vrijwilligers, 76 uitvaartverzorgers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria, 26 franchisenemers en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder