nieuws

Facultatieve
Sponsors

Vermoorde moeder werd eenzaam begraven

15 november 2010

In februari 2008 werd het lichaam van de 26-jarige Katrina Kanyak uit Baarle-Nassau gevonden in haar echtelijke woning. Haar man is al tweeënhalf jaar hoofdverdachte in deze zaak, maar toch is hij in staat geweest om haar tegen de wil van haar Wit-Russische familie te laten begraven in Nederland.

Dagblad BN de Stem deed navraag naar wat er met het lichaam van de vrouw was gebeurd. Haar familie in Wit-Rusland had om repatriëring van het lichaam gevraag naar haar geboorteland. De kosten konden worden betaald van haar uitvaartverzekering. De familie hoorde lange tijd niets meer en ging er vanuit dat het lichaam van de jonge moeder al die tijd in het mortuarium lag in afwachting van de rechtszaak. Maar na onderzoek van BN de Stem blijkt dat de vrouw al op 19 augustus 2009 is begraven, zonder medeweten en aanwezigheid van haar Wit-Russische familie en haar Nederlandse dochtertje.

Een geëmotioneerde zus van het slachtoffer laat aan de krant weten dat ze pas vorige week is gebeld door de politie. Toen is haar verteld dat haar zus al is begraven en dat haar man opnieuw vastzit als verdachte in de zaak. Uitgerekend die verdachte echtgenoot blijkt opdracht te hebben gegeven voor de begrafenis. Het Openbaar Ministerie zegt het lichaam na onderzoek vrij te hebben gegeven aan de gemeente Baarle-Nassau. Volgens een woordvoerster van de gemeente kreeg de gemeente op 19 augustus 2009 een verzoek per fax van een uitvaartondernemer. Daarin stonden de gegevens van de erfgenaam en het verzoek om het lichaam te begraven. De gemeente gaf vervolgens toestemming aan deze erfgenaam, naar nu blijkt is dat de van moord verdachte echtgenoot Robert-Jan B.

Nog dezelfde middag is de vrouw zonder plechtigheid begraven. Alleen de vier man uitvaartpersoneel waren aanwezig bij de teraardebestelling. Het uitvaartpersoneel zou nog wel een woord hebben gesproken ‘om de overledene rust te wensen’. Dat laat Roel Stapper van begraafplaats Zuylen weten in de krant. Hij noemt het gebeuren wrang, maar als een rechthebbende verlof heeft van de gemeente dan moet de begraafplaats het verzoek uitvoeren. Volgens BN de Stem is het graf na 15 maanden helemaal kaal, afgezien van een klein gratis naambordje van de uitvaartondernemer, een deels vergaan kruisje en wat restanten van een oud mandje met hei.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >