nieuws

Facultatieve
Sponsors

Verlengde euthanasie maakt orgaandonatie mogelijk

4 november 2022

Wanneer mensen thuis overlijden na euthanasie is orgaandonatie normaal gesproken niet mogelijk. Maar dankzij een oplossing (verlengde euthanasie) van Han Mulder (huisarts in Dalfsen) en anesthesioloog-intensivist Hans Sonneveld (Isala Zwolle) is orgaandonatie ook bij thuis euthanasie mogelijk.

Verlengde euthanasie houdt in dat de gangbare procedure in twee delen wordt opgedeeld, dat meldt Trouw. De patiënt wordt thuis door de huisarts in diepe slaap gebracht (een soort coma). Doorgaans wordt daarna direct een spierverslappend middel ingespoten waarna de patiënt overlijdt. Maar bij verlengde euthanasie wordt de patiënt, nadat deze in diepe slaap is gebracht, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt de spierverslapper toegediend waarna de patiënt overlijdt en de orgaandonatie in werking gezet kan worden.

Inmiddels is deze nieuwe methode vier kier toegepast. De methode is sinds begin van dit jaar toegevoegd aan de medische richtlijn Orgaandonatie en euthanasie. Mulder en Sonneveld hopen dat uitgestelde euthanasie bekender wordt zodat het uiteindelijk meer orgaandonaties oplevert.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >