nieuws

Facultatieve
Sponsors

Update: Hele instructie Vaticaan over as te lezen

25 oktober 2016

Ad resurgendum cum Christo (Latijn, Om met Christus te verrijzen) luidt de titel van de nieuwe instructie van de Congregatie voor de Geloofsleerover het begraven en bewaren van de as bij crematie. Vandaag werd de instructie gepubliceerd, dat de datum van 15 augustus 2016 draagt.

De afgelopen decennia is de manier waarop we afscheid nemen van onze dierbare overledenen en hen blijven gedenken grondig veranderd. De Katholieke Kerk pleit ervoor de uitvaartliturgie te blijven vieren in aanwezigheid van het lichaam van de overledene, gevolgd door het laatste afscheid van de overledene bij de teraardebestelling of crematie.

U kunt de instructie in zijn geheel bekijken via deze link.

Verbondenheid met de overledenen

De nieuwe instructie van de Congregatie voor de Geloofsleer gaat over het bewaren van de as van de overledene na crematie. Enerzijds onderstreept de instructie de betekenis van de blijvende verbondenheid tussen de levenden en de doden, zowel in de familie als in de gemeenschap. De dood en het afscheid behoren niet enkel tot de privésfeer; ze hebben ook een familiale en een maatschappelijke betekenis.

Bijzetten, maar niet het uitstrooien van de as

Anderzijds vraagt de instructie de nodige eerbied voor de waardigheid van het menselijke lichaam als integraal deel van de persoon. Zoals het dode lichaam van de overledene vraagt ook de as na de crematie om een eerbiedige en respectvolle omgang. De instructie voorziet dat men de as kan bijzetten op een kerkhof of begraafplaats. Om de eerbied voor de as van de overledenen te verzekeren op langere termijn, is het bewaren van de as thuis uitsluitend voor zeer uitzonderlijke omstandigheden voorbehouden. Daarbij mag de as niet verdeeld worden over meerdere plekken of in sieraden of iets dergelijks verwerkt worden.

Bron: IPID, Pers- & Informatiedienst van de Bisschoppenconferentie

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE