nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaarten van armen kost jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro

11 juni 2013


Elk jaar worden ongeveer 1800 overledenen begraven of gecremeerd op kosten van de gemeente. Dat gaat om overledenen voor wie niemand de uitvaart wil regelen en die geen geld nalaten, dat meldt EdeStad.nl. Dat komt dat neer op een bedrag van 4 miljoen euro.

Studenten van de Christelijke Hogeschool in Ede hebben samen met Stichting Stimulansz een onderzoek gedaan naar deze uitvaarten. Het onderzoek laat ook zien dat er een groot verschil is tussen de kosten die gemeentes maken voor deze uitvaarten. Dat loopt uiteen van 1.250 tot 5.300 euro. De verschillen in de kosten worden door verschillende factoren veroorzaakt. Zo zijn er verschillen in de tarieven die uitvaartondernemers rekenen. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in de kosten van grafrechten. Andere verschillen komen tot stand omdat de ene gemeente bijvoorbeeld wel een bloemstuk laat maken en de ander niet. Er zijn ook gemeenten die er voor zorgen dat nabestaanden afscheid kunnen nemen in een uitvaartcentrum.

Volgens de onderzoekers wordt een groot deel van de kosten uiteindelijk toch teruggevorderd bij nabestaanden. In grote gemeenten komt een eenzame uitvaart vaker voor per hoofd van de bevolking dan in kleine gemeentes.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >