nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaarbeurs Afscheid nemen met heel je hart (Alkmaar)

~Nieuwe, persoonlijke manieren van afscheid nemen~

14 juni 2007


Op 16 juni wordt een bijzondere beurs gehouden in de Grote Kerk in Alkmaar. Thema is de uitvaartverzorging nieuwe stijl. Alle nieuwe mogelijkheden die er tegenwoordig zijn rondom stervensbegeleiding, rouwverwerking en de uitvaart worden met het publiek gedeeld.

Bijna 70 standhouders met ieder hun eigen expertise nemen deel. Zij delen een passie: hun medemens helpen in de moeilijkste periode van zijn of haar leven. Er zullen bijvoorbeeld bijzondere vormen van rouwbegeleiding te zien zijn, nieuwe manieren om de as van de overledene te bewaren en bijzondere laatste omhulsels als alternatief voor de traditionele kist. Omdat in de traditie ook veel waarde zit die veel mensen aanspreekt is de beurs breed gehouden. Daarom is naast het vernieuwende en futuristische aanbod in de uitvaart ook de traditionele uitvaartondernemer vertegenwoordigd.

De beurs wordt georganiseerd door Gijsje Teunissen van Charon Uitvaartbegeleiding. In 2005 was zij met haar bedrijf genomineerd voor de Funeral Award. De Oscar in uitvaart land. Gijsje is een gedreven, krachtige vrouw met een bijzondere kijk op afscheid nemen. In haar visie is actieve deelname van de nabestaanden aan een uitvaart heel belangrijk voor de rouwverwerking. Deze gedachte stond haar als organisator van deze beurs ook voor ogen bij het opzetten van deze bijzondere dag. Samen met de mensen die zich in de Grote Kerk Alkmaar presenteren is nagedacht over een ‘actieve’ uitvaartbeurs en aantrekkelijke activiteiten die bezoekers een bijzondere ervaring bieden. De bezoeker wordt uitgenodigd om mee te praten, mee te denken, mee te genieten, mee te beleven en mee te doen. Zaterdag 16 juni zal de Grote Kerk Alkmaar dan ook bol staan van de activiteiten.

Het programma:
De beurs wordt geopend door een alternatieve rouwstoet met bijzondere omhulsels (anders dan de traditionele kist), die onder muzikale begeleiding door de binnenstad van Alkmaar zal trekken. Deelnemer aan de stoet is onder andere de drievoudige winnaar (Duitsland, België en Nederland) van Funeral Award 2006: Monuta Plattel met de loopkoets.
Vanaf 11.15 is er elk uur een impressie van ‘de Gekleurde Uitvaart’ te zien waarbij Gijsje Teunissen uitvaart- en ritueelbegeleidster en Marileen Fabels, uitvaartdanseres impressies van diverse vormen van uitvaart laten zien: Een bijzondere ‘performance’ die doet ervaren hoe een afscheid er ook uit kan zien.
Er is een informatieterras waar een notaris en informateurs vragen rondom de uitvaart beantwoorden.
Kinderen en jongeren kunnen onder professionele begeleiding, op een speelse manier kennis maken met het thema ‘Afscheid nemen’ in de ruimste zin van het woord.
De hele dag zijn er lezingen en workshops waaronder: rouwverwerking, bijna dood ervaringen,een katholieke pastor, een imam
Er is live muziek, passend bij de diverse activiteiten.
Bezoekers worden uitgenodigd om mee te doen en mee te denken in een forumgesprek.
Vanaf 16.00 uur is er in het Funerair Café een interactie met een Imam en een Rooms- Katholieke Priester die samen met de aanwezigen in gesprek komen over de uitvaart in hun geloof en de rol van de vrouw hierin.
Aansluitend is er op hetzelfde terras een literair café van de poëzie kring Alkmaar rondom sterven, rouwen en de dood.
er zullen diverse donaties uitgereikt worden.

Op de website van de beurs: uitvaartbeursalkmaar.nl kunt u meer informatie over de diverse standhouders en de activiteiten van de dag vinden.

Voor meer informatie kunt u mailen naar Gijsje Teunissen, Charon uitvaartbegeleiding.

Plaats: Grote Kerk Alkmaar, Koorstraat 4a
Datum: zaterdag 16 juni 2007
Tijd: 11.00 – 19.00 uur (v.a. 16.00 uur Funerair Café)

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE