nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitreiking Gouden Terebinth 2024

13 februari 2024


Wisseltrofee Gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 24 februari a.s. voor de vijfde keer uitgereikt – deze keer in Gorinchem. Winnaar van de prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury de laatste jaren uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats.

De genomineerden voor deze jubileum-editie zijn in december uit 15 kandidaten geselecteerd: Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo, Stichting tot instandhouding Begraafplaats Groenesteeg Leiden en de Vrienden van Beth Chaim, de Joodse begraafplaats in Veenendaal.

Vijftien succesverhalen

De selectie was niet eenvoudig – of het nu mensen en organisaties betreft die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of om anderen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer. Of op een andere manier aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving.
Terebinth heeft de drie genomineerde projecten nu voorgelegd aan een deskundige jury, bestaande uit: Sonja van der Meer (directeur Het Drentse Landschap), Ronald Stenvert (bouw- en architectuur-historicus) en Aad van Uffelen (bloemenarrangeur en floraal vormgever). Op zaterdag 24 februari a.s. presenteren de genomineerden hun project. De jury bepaalt dan wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2024 wordt.
De twaalf overige kandidaten voor deze nationale prijs waren: Oude Begraafplaats, Katwijk aan Zee; Uitvaartstichting Hilversum; Stichting Historische Begraafplaatsen Wierden-Enter; Begraafplaats Kovelswade, Utrecht; Werkgroep begraafplaats Roeterdsweg Diepenveen; Joke Koenen, Zevenaar; Stichting Oud Kerkhof Horst; Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats Purmerend; Expositie Sprekende stenen in de Grote- of Sint Martinuskerk te Dokkum; Wim Desserjer, Nijmegen; Begraafplaats Middelstum; Werkgroep Stenen Archief van De Nieuwe Ooster Amsterdam.


Open Dag op de Joodse Begraafplaats in Veenendaal

Aandacht voor oude grafmonumenten

Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro voor de winnaar, met 250 euro voor de twee andere genomineerden) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt de geschiedenis tot leven.

Plaats: Uitvaartcentrum De Grote Haar, Haarweg 1a, 4205 NC Gorinchem.
Aanvang: 13.00 uur. Meer informatie over de onderscheiding, zie www.terebinth.nl

Informatie en aanmelding aanwezigheid prijsuitreiking (uiterlijk 15 februari a.s., reservering verplicht): via www.terebinth.nl of bureau@terebinth.nl, tel. 06 2417 3646.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >