nieuws

Facultatieve
Sponsors

Twee nieuwe crematoria op hemelsbreed 1600 meter afstand

3 december 2010


Na een loting bij de Heerhugowaardse notaris is Dela gekozen als eerste partij die een ontwerp mag indienen voor een nieuw crematorium met uitvaartcentrum in Heerhugowaard. Het Noordhollands Dagblad meldt dat de gemeente nu eerst zal proberen om met Dela overeenstemming te krijgen over de nieuwbouw. Het meest opvallende is dat Dela hemelsbreed 1600 meter verderop mogelijk ook een crematorium mag bouwen in Obdam.

In het artikel in het Noordhollands Dagblad zegt een woordvoerder van Dela dat beide gemeenten op de hoogte waren van de activiteiten van Dela bij de ander. Heerhugowaard zou in de uitnodiging aan uitvaartbedrijven zelfs melding hebben gemaakt dat ook Obdam plannen heeft voor een nieuw crematorium. In Obdam is de procedure rond de nieuwbouw inmiddels in opspraak gekomen. Een afgewezen initiatiefnemer voor de bouw van het crematorium en uitvaartcentrum gaat mogelijk een claim van vijf ton neerleggen bij de gemeente. Hij zegt drie jaar lang met de gemeente bezig te zijn geweest met de ontwikkeling en voelt zich oneerlijk behandeld nu de gemeente kiest voor Dela.

De gemeente Heerhugowaard wil volgens het Noordhollands Dagblad al jaren een crematorium. Zo’n voorziening zou horen bij de omvang die de stad inmiddels heeft. Het oude rouwcentrum aan de Dreef is zo klein dat belangstellenden bij een begrafenis regelmatig buiten moeten wachten tot ze de nabestaanden kunnen condoleren. Dela zou er volgens de gemeente dan ook van doordrongen zijn dat het nieuwe gebouw ruim van opzet moet zijn om grote groepen mensen te kunnen ontvangen.

In buurgemeente Koggeland (waar Obdam onder valt) zal de gemeenteraad zich nog gaan buigen over de procedures. Dela wil bij het crematorium in Obdam ook een ecologische begraafplaats realiseren.

Eerdere relevante berichten:

Crematorium en ecologische begraafplaats in Obdam stap dichterbij

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE