nieuws

Facultatieve
Sponsors

Toespraak Frans Timmermans bij 70 jaar bevrijding kamp Buchenwald

9 april 2015


Foto: Edwin Butter

Op zaterdag 11 april 2015 is het zeventig jaar geleden dat kamp Buchenwald werd bevrijd. Vanaf 11.00 uur vindt op begraafplaats De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 126 de herdenking van de verschrikkingen van het kamp en viering van de bevrijding plaats. De organisatie van de plechtigheid is in handen van het Herdenkingscomité Buchenwald in samenwerking met Stichting 1940-1945.

Bij het monument met de Buchenwald-urn houdt Frans Timmermans , vicevoorzitter van de Europese Commissie een toespraak. Leerlingen van het Wellant college hebben het monument geadopteerd. Een aantal kinderen draagt een gedicht voor. Maarten Peters zingt het Buchenwaldlied. Na het taptoesignaal volgt een minuut stilte waarna er gelegenheid is kransen en bloemen te leggen.

Buchenwald was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland, gelegen op de Ettersberg, een met bossen begroeide heuvel nabij de stad Weimar. Het bijna volledig van de buitenwereld afgesloten kamp werd in 1937 geheel door gevangenen gebouwd. Buchenwald werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger. In Buchenwald zaten gedurende het bestaan van het concentratiekamp bijna 239.000 mensen opgesloten. Naar schatting ruim 50.000 mensen kwamen om het leven. Op de dag dat de Amerikanen Buchenwald bevrijdden, troffen ze nog 21.000 gevangen aan. Onder hen waren 384 Nederlanders.

Belangstellenden zijn van harte welkom om deze 70 jarige herdenking bij te wonen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >