Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Terebinth-themadag: Grijs & Groen

maandag 25 maart 2019

De volgende themadag van Terebinth is op zaterdag 13 april 2019 te Leiden, op de begraafplaatsen Zijlpoort en Groenesteeg. Het programma is interessant voor iedereen, voor Terebinth-donateurs en voor anderen. U bent van harte welkom!

Programma
Op 31 oktober jl. was de eerste bijeenkomst van het Funerair Platform, in Amersfoort. Daar vertelde Matthijs Burger, beleidsmedewerker Cultureel Erfgoed van de gemeente Leiden over de ontwikkeling van het Singelpark in Leiden. Maar hoe ziet de Leidse werkelijkheid er nu precies uit? Voor een antwoord op deze vraag organiseert Terebinth op 13 april a.s. de themadag Grijs & Groen in Leiden, inclusief rondleidingen op R.K. Begraafplaats Zijlpoort en de Historische Begraafplaats Groenesteeg.

De Zijlpoort is nog een ‘levende’ begraafplaats, terwijl de Groenesteeg tegenwoordig louter een parkfunctie heeft. Beide maken deel uit van het toekomstige Singelpark. Ze zijn buitengewoon boeiend: historisch gezien vanwege de grafmonumenten en biologisch gezien vanwege hun grote biodiversiteit. Bovendien is het interessant hoe de gemeente Leiden deze oude plekken wil opnemen in de nieuwe groenstructuur. Net als op vele andere begraafplaatsen leveren ook hier flink wat vrijwilligers hun onmisbare bijdrage aan behoud en beheer. Ook voor hen is het interessant om te weten: hoe doen ze dat in Leiden? Goed om over door- en na te praten…

Vanaf 10.15 uur Ontvangst met koffie/thee in restaurant Lot en de Walvis
Haven 1, 2312 MG Leiden (parkeergarage Haarlemmerstraat;
op ca. 20 min. loopafstand van station Leiden Centraal)
11.00 -11.35 uur Rondleidingen (groen) door Rinny Kooi (2x) op begraafplaats Zijlpoort en

11.35-12.10 uur rondleidingen (grijs) door Wilbert Hettinga (2x) op begraafplaats Zijlpoort

De biodiversiteitswaarde van begraafplaats Zijlpoort

De argeloze bezoeker van begraafplaats de Zijlpoort onderschat vaak de biodiversiteitswaarde van deze begraafplaats. Denk bijvoorbeeld aan de diverse kruiden op de graven die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. En aan de houtwal als paradijs voor vogels, muizen, vleermuizen, egels en heel veel andere dieren. Rinny Kooi, botanisch curator Singelpark Leiden, vertelt in detail over de waarde van flora en fauna op deze begraafplaats.

De geschiedenis van kapel en een aantal grafmonumenten (waaronder de priestergraven) – het grijs – zullen uitvoerig ter sprake komen op de rondleiding door Wilbert Hettinga, secretaris van het bestuur van de begraafplaats.
12.15-13.45 uur Lunch bij Lot en de Walvis

14.00-14.45 uur Lezing door Rinny Kooi, Aula van de Historische Begraafplaats Groenesteeg

De Groenesteeg, een ecologische parel
De Groenesteeg is letterlijk en figuurlijk een ‘rustoord’. Nadat hier gestopt is met begraven, zijn er kansen gekomen voor de vestiging van bijzondere planten. Deze rust maakt ook dat er op deze begraafplaats een grote verscheidenheid aan vogels en andere dieren is te vinden.
14.45-15.00 uur Koffie en thee in de aula

15.00- Groep I-III: rondleidingen langs de graven door Anneke Jesse (bestuurslid en coördinator vrijwilligers Stichting HBG), Lodewijk Kallenberg (voorzitter Stichting HBG) en Cora Zeilstra (rondleidster HBG), met uitleg over de structuur van de begraafplaats en de grafmonumenten van een aantal markante personen.

16.00-16.30 uur Napraten met een drankje in de Aula.

Aanmelding : uiterlijk 5 april via bureau@terebinth.nl
Deelnamekosten (incl. koffie, lunch, etc.) : 30 euro (donateurs van Terebinth en HBG) en 40 euro (niet-donateurs); s.v.p. uiterlijk 5 april overmaken op bankrek.nr. NL 92 INGB 0000 3355 36, t.n.v. Terebinth te Leiden, o.v.v. 13 april.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in leiden op www.uitvaart-leiden.nl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder