Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Terebinth 2024-2 verschenen

dinsdag 11 juni 2024

Bron: Foto Bert Pierik
Het koloniale verleden komt ook in grafmonumenten in Nederland tot uiting. Een specifieke groep uit dat verleden vormen de KNIL-militairen afkomstig uit de Molukken. Redacteur Bert Pierik fotografeerde hun grafmonumenten in onder andere Assen, Zwolle en Deventer en schreef een artikel over hun graven en herdenkingsmonumenten.

Soldaat Teunis Kulk

De Tweede Wereldoorlog houdt ook deze dagen weer veel mensen bezig. De Dodenherdenking op 4 mei geeft daar alle aanleiding toe. In dit nummer een biografisch artikel over een jong gesneuvelde militair, begraven in Lisse.
Wie al dan niet in gewijde aarde begraven mogen worden, zal niet iedereen meteen kunnen uitleggen. André van Voorst schreef er een boek over, maar legt de achtergronden weer even kort uit in deze Terebinth.

Het graf van soldaat Teunis Kulk in Lisse. Foto Joshua Rijsdam

Eenzame uitvaart

Het verschijnsel ‘eenzame uitvaart’ heeft zich in Nederland en België verspreid over meerdere steden. Redacteur Wouter Schrover schreef een stuk over de stand van zaken. Veel dichters die eraan meewerkten, publiceerden hun werk dat gelieerd is aan deze uitvaarten. Ook fotografen, zoals Bianca Sistermans, maken in hun oeuvre ruimte voor de eenzame uitvaart.
Sommige mensen worden stilletjes begraven, en van anderen verdwijnt hun grafsteen stilletjes. Bert Lever zorgde er in elk geval voor dat het kale graf van Nobelprijswinnaar Frits Zernike en zijn zus, de schrijfster Elisabeth Zernike, een nieuwe steen kreeg.

Jaarserie: archeologie

Het tweede deel van de jaarserie over de relatie tussen archeologie en funerair erfgoed gaat in op Romeinse graven die in en om Nijmegen zijn teruggevonden. Interessante sfeerimpressies en reconstructietekeningen van Mikko Kriek maken duidelijk hoe de Romeinen daar geleefd hebben en hoe zij begraven werden.
De nieuwe columniste Banu Koca schrijft over graven en begraafplaatsen, vanuit haar eigen Turks-Nederlandse perspectief. Dat roept gewoon herkenning op, maar laat ook zien dat onze Nederlandse benadering niet de enige is. Dit en nog veel meer biedt het nieuwe nummer.

Bestellen?

Losse nummers kosten 7,50 euro (incl. verzending); een abonnement kost 35 euro per jaar, zie www.terebinth.nl


Omslag foto:
Het veteranenteken op een grafsteen van een Molukse soldaat uit het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Foto Bert Pierik

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder