Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Stuur een kaart, blijf betrokken: Speciale wenskaarten voor mensen met kanker

dinsdag 19 april 2016

‘Kaarten van Betekenis’ introduceert speciale wenskaarten voor mensen met kanker. Ze zijn te bestellen via de website www.kaartenvanbetekenis.nl.

‘Kaarten van Betekenis’ is een initiatief van Mariska Overman en Rob Bruntink. Als zij mensen met kanker in hun persoonlijke omgeving hebben, zijn er diverse momenten te selecteren waarop zij hen een kaartje sturen. Dat zijn met name de momenten waarop iemand net de diagnose kanker had gekregen of met een behandeling begon. Of zomaar, als hart onder de riem.

Anders dan bij verjaardagen of huwelijken kan op die momenten niet teruggegrepen worden op de kaartenstandaards die in boekhandels of warenhuizen staan. Het aanbod aldaar komt vaak niet verder dan ‘Beterschap’ of ‘Sterkte’. Hoewel ‘Sterkte’ op sommige momenten nog zou kunnen, is de keuze beperkt.

Daarnaast constateerden zij in hun werk – beiden zijn experts op gebied van palliatieve zorg en rouw – dat veel mensen het moeilijk vinden om contact te houden met mensen die ongeneeslijk ziek blijken te zijn. Wat zeg je tegen hen? Hoe ga je met hen om? Uit onderzoek (uit 2011) bleek nog dat één op de vier mensen voortijdig uit het leven van een palliatieve patiënt stapt. Verlegenheid met de situatie is daarbij de belangrijkste reden. Die verlegenheid bestaat ook in relatie tot het schrijven van een kaartje: wat schrijf je erop?

Een wenskaart heeft de kracht om mensen op een speciale manier te raken, en een gevoel van verbondenheid te laten zien. Ze kunnen het verschil maken tussen ‘niets’ en ‘iets’ horen van vrienden, familie, collega’s, et cetera. Dáárom zijn de ‘Kaarten van Betekenis’ ontwikkeld.

Overman en Bruntink, die samenwerken in Bureau MORBidee, kregen hiervoor financiële steun van Stichting Roparun.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder