nieuws

Facultatieve
Sponsors

Speciaal monument voor lichaamsdonoren

8 juni 2015


Foto: Edwin Butter

Zaterdag 6 juni werd op begraafplaats De Nieuwe Ooster, in aanwezigheid van nabestaanden, een monument voor lichaamsdonoren onthuld. Het monument is te bezoeken op grafvak 74 van de begraafplaats.

Als mensen ervoor kiezen hun lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen heeft dat op meerdere manieren betekenis: voor de wetenschap, maar zeker ook voor de nabestaanden. De nabestaanden moeten het afscheid op een andere manier vorm geven dan gebruikelijk is.
Bestaande rituelen bieden hierin vaak weinig houvast. Het feit dat hun dierbare gekozen heeft voor het algemeen belang biedt vaak troost en een trots gevoel. Maar het feit dat er geen gedenkplek is blijft soms toch heel moeilijk.


Foto: Edwin Butter

Sinds enige tijd worden de stoffelijke resten van mensen die hun lichaam bij de afdeling Anatomie van het VU medisch centrum Amsterdam ter beschikking hebben gesteld gecremeerd op De Nieuwe Ooster, begraafplaats en crematorium van de gemeente Amsterdam. Voor de asresten is een speciale plek op de begraafplaats gereserveerd waar nu ook het monument is geplaatst. VU medisch centrum en De Nieuwe Ooster vinden het belangrijk deze groep overledenen te eren en de nabestaanden een plek te bieden om te herdenken. Het monument werd vormgegeven door beeldend kunstenaar Léon van Kuijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >