nieuws

Facultatieve
Sponsors

Rouw gelijkgesteld aan depressie

17 februari 2012

Rouw na overlijden wordt in de nieuwe mondiale lijst van psychiatrische ziektebeelden gelijkgesteld aan depressie, dat meldt Trouw. Amerikaanse wetenschappers zijn hier zeer kritisch over want zij vrezen dat rouwenden straks aan de pillen moeten.

Het gaat om de voorstellen voor de zogenaamde DSM 5. Dit is een lijst met psychiatrische aandoeningen die de huidige standaard DSM 4 moet gaan opvolgen in 2013. DSM is in heel veel landen, waaronder Nederland, leidend in de vraag welke stoornissen behandelingen vergoed moeten worden.

Nu is rouw tot twee maanden na het verlies van een dierbare nog een uitsluitingsgrond bij het stellen van diagnoses zoals depressie. De organisatie achter de lijst vindt deze uitsluiting niet langer houdbaar omdat andere ingrijpende gebeurtenissen zoals echtscheiding niet zijn uitgesloten.

Een Amerikaanse wetenschapper noemt het medicaliseren van rouw (met als gevolg dat men antidepressiva voorgeschreven kan krijgen) ‘gevaarlijk simplistisch’. Volgens hem zitten rouwenden eerder te wachten op een beetje empathie van hun arts en niet op medicijnen. Rouw zou slechts in enkele gevallen uitmonden in een echte stoornis.

Meer informatie over rouw en omgang met mensen in rouw kunt u vinden in de infotheek van Uitvaart.nl. Hieronder ziet u een film waarin prof.dr. Manu Keirse ingaat op de symptomen van rouw. De film maakt onderdeel uit van de serie films die Uitvaart.Com heeft gemaakt over rouw.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE