Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Richtlijnen thanatopraxie en corona

dinsdag 7 april 2020

Het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) heeft richtlijnen opgesteld voor thanatopraxiebehandelingen in deze coronacrisis. In dit artikel staat deze gehele brief met alle richtingen.

De huidige situatie in ons land vraagt om richtlijnen ten aanzien van thanatopraxiebehandelingen. Hoe veilig te handelen bij een corona-geïnfecteerde overledene en hoe bij een niet-corona-geïnfecteerde overledene?

Algemeen

Het NIT is altijd al voorstander van thanatopraxiebehandelingen in een daarvoor geschikte ruimte als een mortuarium, rouwcentrum of in een medische/klinische omgeving en niet op een thuislocatie. In de huidige omstandigheden is het zeker niet meer aan te bevelen om een thuisbehandeling te doen. De richtlijnen zijn nu vooral gestoeld op het voorkómen of het minimaliseren van een mogelijke (kruis)besmetting met het coronavirus.

Overigens heeft het NIT vastgesteld dat de grote uitvaartbedrijven voorlopig in het geheel geen thanatopraxiebehandelingen meer uitvoeren.

Behandeling bij een vermoedelijke of een vastgestelde corona-infectie van een overledene

De thanatopracteur besluit zelf over het wel of niet verrichten van een thanatopraxiebehandeling wanneer er sprake is van een corona-infectie of wanneer daar een verdenking op is. Bij een behandeling in deze situatie zijn de geadviseerde voorzorgsmaatregelen:

  • dragen van eenmalig te gebruiken wegwerp petje
  • dragen van eenmalig te gebruiken wegwerp schoenhoesjes
  • dragen van eenmalig te gebruiken wegwerp beschermende kleding
  • dragen van een eenmalig te gebruiken FFP2- of FFP3- mondkapje
  • dragen reinigbare spatbril
  • werken in een ruimte die na afloop goed te reinigen/ontsmetten is (mortuarium, opbaar ruimte in een rouwcentrum, medisch/klinische ruimte)

Behandeling van een niet corona-geïnfecteerde overledene

De thanatopracteur besluit zelf over het wel of niet verrichten van een thanatopraxiebehandeling wanneer er sprake is van een niet corona-geïnfecteerde overledene. De kanttekening die hierbij geplaatst wordt, is dat deze keuze hierin gemaakt zou kunnen worden op basis van een recente testuitslag van de overledene.

Om alle risico’s uit te sluiten, is het meest eenvoudig om geen behandelingen uit te voeren. Is behandelen toch noodzakelijk, dan adviseert het NIT om bovenstaande adviezen onverkort ter harte te nemen.

Klik op de link als u meer wilt weten over wat thanatopraxie inhoudt.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder