nieuws

Facultatieve
Sponsors

Poëtisch filmgedicht met tentoonstelling Vanesa Abajo Pérez in première bij Museum Tot Zover

Ik ben mijn lichaam niet

9 december 2020


In onze selfie-society draait alles om ons ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van die van onszelf? Filmmaker Vanesa Abajo Pérez maakte de film en tentoonstelling IK BEN MIJN LICHAAM NIET over deze perspectiefwissel. Vanuit dit uitgangspunt portretteert ze levensbedreigend zieke Nederlanders en vereeuwigt hen in een multimediale reis. De tentoonstelling bestaat uit een film, een serie installaties en gedichten van dichter Maud Vanhauwaert. Vanaf zaterdag 12 december in Museum Tot Zover.

Vanesa Abajo Pérez is gefascineerd door objecten. Wat vertellen voorwerpen over een mens? Wat vertellen ruimtes? De omgeving van mensen is levenloos, maar toch doordrenkt van emoties en verhalen. De filmmaker sprak met vele mensen die met hun naderende dood werden geconfronteerd. Ze onderzocht hun veranderde waarneming, van zichzelf en van het leven. Het is een lopend onderzoek. De eerste resultaten van dit filmisch-poëtische onderzoek zijn te zien in deze tentoonstelling. Het is een ingetogen en nostalgische reis, op de rand van het filmische en het literaire. Abajo Pérez houdt vast aan de mens, voorbij het sterfelijke lichaam.

Achtergrond

Het idee voor het project ontstond toen Abajo Pérez een aantal jaar geleden een korte film maakte over haar ongeneeslijk zieke tante in Spanje. Haar tante las een gedicht voor over dat huis: de mensen die het ooit bewoonden zijn er niet meer, maar het huis voelt alsnog levend. Abajo Pérez nam de stem van haar tante op en filmde het huis. Na haar overlijden besefte ze dat haar tante zichzelf, dankzij gedicht en verfilming, had vereeuwigd. Haar tante was als het ware opgegaan in het huis. Op basis van deze troostrijke gedachte en de positieve respons op filmfestivals begon ze aan IK BEN MIJN LICHAAM NIET.

Vanesa Abajo Pérez

Vanesa Abajo Pérez werd geboren in Spanje, maar groeide op in Nederland. Sinds het overlijden van haar tante heeft ze zich volledig gericht op het maken van artistieke documentaires. Afgelopen september kwam haar eerste speelfilm uit, de surrealistische documentaire HET LEVEN IS DROOM, die op het Nederlands Film Festival in première ging in de Gouden Kalf competitie. IK BEN MIJN LICHAAM NIET is het eerste project waarbij zij haar achtergrond als digital artist combineert met haar filmmakerschap en haar voorkeur voor het poëtisch-surrealistische.

Partners en steun

Om dit project te verwezenlijken werkte Abajo Pérez samen met Museum Tot Zover en het Hospice Bardo. Voor onderzoek naar de thematiek was er medewerking van het Antoni van Leeuwenhoek en het Ingeborg Douwes Centrum. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Nederlands Letterenfonds, het Mediafonds, Stimuleringsfonds Rouw, Studio WZZZT en door diverse private sponsoren.

De film IK BEN MIJN LICHAAM NIET gaat in première op zaterdag 12 december 2020. Film en tentoonstelling zijn tot en met zondag 28 maart te zien in Museum Tot Zover.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >