nieuws

Facultatieve
Sponsors

Plannen voor eerste natuurbegraafplaats in Noord-Holland

27 november 2013

De interesse voor het inrichten van natuurbegraafplaatsen blijft onverminderd groot. Particuliere initiatiefnemers laten weten in het recreatiegebied Geestmerambacht (ten noorden van Alkmaar) een 24 ha groot natuurrijk speel-, wandel – en watergebied te gaan ontwikkelen met als verdienmodel 11 ha waar in de natuur kan worden begraven. Het ziet ernaar uit dat West-Nederland hiermee zijn eerste natuurbegraafplaats krijgt.

‘Geestmerloo’ - de naam van het project - is een ontwerp van Ada Wille, Landschaps- en begraafplaatsarchitectuur uit Koudekerk a/d Rijn in nauwe samenwerking met Limes Landschapsadvies uit Woerden. Initiatiefnemer van Geestmerloo is conceptbedenker Charles Lourens (Noordbeemster).

De voorbereidingen van het project hebben ruim twee jaar geduurd. De grond in het ruim 700 ha groot recreatieterrein Geestmerambacht is eigendom van de NV Recreatieschap Noord-Holland. De 24 ha wordt in erfpacht uitgegeven. Het nieuw aan te leggen wandel- en bosgebied moet in 2015 klaar zijn. Op dit moment moet de gemeente Alkmaar nog toestemming geven voor de aanpassing van het bestemmingsplan. De gemeente laat haar besluit mede afhangen van het draagvlak onder de omwonenden (wijk Daalmeer/Koedijk) van Geestmerambacht. Om dit draagvlak te verkrijgen wordt op 12 december in Wijkcentrum De Daalder een inloopavond georganiseerd. Bij een positief verloop kan najaar 2014 met de bouwwerkzaamheden worden gestart.

Reageer op dit artikel

Reacties:


8 februari 2019 om 15:40

G. Stam

Ik zou graag horen wat de vorderingen zijn, ik zou er wel voor voelen daar begraven te worden en mijn zus ook!


8 april 2017 om 17:57

Huub de Kleijn

Ik zou graag willen weten wat de stand van zaken is op dit moment tav dit plan. Was er draagvlak zoals de gemeente Alkmaar eiste?


22 september 2016 om 14:27

Bernadette Werkhoven

Fijne ontwikkeling in Geestmerambacht, ben zeer geinteresseerd!


30 maart 2016 om 13:35

Marjanne

Om mijn laatste rustplaats in de natuur te mogen vinden; het lijkt me heerlijk!


3 maart 2016 om 10:42

Erna Wiggermans

Ik zal zo blij zijn als het doorgang heeft!


20 juli 2015 om 14:18

saskia janssen

Ik ondersteun dit initiatief; het is heel mooi wandelen op een begraafplaats. het brengt een ieder tot rust en ontspanning.


11 januari 2015 om 16:43

A.D.Brouwer

Ik vind dit een prachtig plan,ik ben ervoor.


21 december 2014 om 16:23

P.van Staalen

Laat iedereen eens lezen hoe het op de Heidepol toegaat: dan zie je dat de natuur ongemoeid blijft. Er zijn geen grafstenen of andere opvallende herdenkingstekens. Hoogstens een kei met een naam of een naambordje op een boom.En je wordt niet weer opgegraven. Zelf zoek ik zo'n prima begraafplek


5 november 2014 om 16:20

joop

Even een reactie op de zuurpruimreactie van Th.Sandberg.
Ik woon vlakbij een groot natuurgebied nl. Spaarnwoude, als je hier in het weekend loopt kom je bijna geen kip tegen, doordeweeks is het er al helemaal uitgestorven. En zo is het in vele natuurgebieden, mensen lopen liever in de kalverstraat of de lijnbaan, snappie.
Dus wat nou natuurbeleving afnemen ???? Wat een grote onzin


20 oktober 2014 om 14:06

Erna Wiggermans

Geweldig plan waarbij een stad als Alkmaar niet mag achterblijven! Voor Th Sandberg kijk naar de Alkmaarse Hout waar op een veel kleiner oppervlakte notabene 2 begraafplaatsen zijn, de dood hoort nu eenmaal bij het leven!


29 juli 2014 om 16:38

Th. Sandberg

Zouden degenen die in de natuur begraven willen worden er bij stil willen staan dat zij aan de levenden en de toekomstige generaties de natuurbeleving afnemen en vervangen door de beleving van een begraafplaats? Is dat niet heel egoistisch?


14 mei 2014 om 12:52

korteweg

wat een prima plan!
Hopelijk vindt het doorgang


12 december 2013 om 17:49

R.J.J.du Bois

Waanzinnig plan.Hoe kan men een recreatiegebied bestemmen
voor dit idiote idee.Dit is recreeren met om de hoek een doodsakker.
In dit overbevolkte landje kun je niet toestaan dat iedereen zijn zin
krijgt of is dit weer een plan om extra geld in het laatje te krijgen?


Zie alle 13 reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE