Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Onthulling gedenkteken door burgemeester Rensen

zaterdag 31 december 2022

Het is een van de laatste officiële handelingen van burgemeester Gregor Rensen geworden: de onthulling van een gedenkteken op de Brielse begraafplaats aan de G.J. van den Boogerdweg. Het houten grafbord, uit 1927, werd al jaren verwaarloosd, totdat een vrijwilliger de kans kreeg het te restaureren. Burgemeester Gregor Rensen mocht het resultaat op vrijdag 23 december onthullen.

Het bord bleef nog lang op een paal boven de grond hangen. Toen het eenmaal op de grond was gevallen, ging het snel. Gelukkig heeft de beheerder het daarna een tijd lang binnen bewaard.

Houten gedenktekens

De verwaarlozing van dit bord was jaren een doorn in het oog van Terebinth, die als landelijke organisatie sinds 1986 aandacht vraagt voor de waarde van funerair erfgoed. Oude houten grafmonumenten zijn zeldzaam op Voorne. Vroeger konden veel mensen niet meer dan een houten gedenkteken betalen, een eenvoudig kruis of een bord. In Vierpolders is er nog één houten gedenkteken te vinden. Op Maria Rust in Rockanje nog twee. De rest is verdwenen, vergaan in weer en wind.

Restauratie

Nabestaanden zijn er (nog) niet gevonden, maar Terebinth-donateur Julius Caesar kreeg toestemming het bord te restaureren. Vrijwilliger Caesar: ‘Alles restaureren ging niet: de houten lijst was al bijna helemaal verdwenen, maar die heb ik kunnen reconstrueren. Gelukkig is de letterplaat van eternit en was de tekst goed bij te werken.’ Ook de oorspronkelijke houten achterkant kon Caesar, die ruime ervaring in hout- en metaalbewerking heeft, nog gebruiken. Aan de voet van het gerestaureerde monument staat nu meer te lezen over het gedenkteken en over de persoon die er begraven ligt: Johannes Leendert Wilmes (1900-1927).

Caesar onderzoekt sinds een paar jaar de geschiedenis van de begraafplaats. Al eerder restaureerde hij een graftrommel, nu te bewonderen in de toren van de Sint Catharijnekerk in Brielle.

Burgemeester Rensen trok geroutineerd aan het beddenkoord om het monument te onthullen.

Het gerestaureerde gedenkteken, met informatiebord.

Het regende stevig, tijdens de onthulling op 23 december jl.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder