Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ongeneeslijk zieke rouwt om zijn eigen aanstaande dood

donderdag 15 juni 2023

Gister branche RTL Nieuws het verhaal van de 53 jarige ongeneeslijk zieke Pico. Hij heeft uitgezaaide schildklierkanker. De tijd die hem nog rest wil hij het liefst met zijn drie kinderen, vrouw en vrienden doorbrengen. Om het naderende einde, voor zover mogelijk, alvast een plek te geven, gaan ze anticiperend rouwen. "Het is belangrijk dat je het afscheid nemen aangaat, maar ook nog alles omarmt wat kan."

Afscheid nemen van je vrouw en kinderen. En afscheid nemen van je man en vader. Samen weten ze dat ze het binnenkort moeten gaan doen. En samen willen ze ook zo goed mogelijk met dat naderende verlies omgaan.

Hoe laat je een boodschap achter aan je toekomstig nabestaanden? Pico nam een videoboodschap op voor zijn kinderen Olaf (9), Annemijn (14) en Joshua (14). Dat deed hij via stichting Komma. Ook gaat hij naar rouwtherapie met zijn vrouw Pauline.

Hij hoest even en haalt hoorbaar adem aan de telefoon. "We proberen zo het verdriet alvast een plaatsje te geven voordat het gebeurt", zegt Pico. Dat wordt ook wel anticiperend rouwen genoemd. Rouwbegeleider Stephanie Beijnes helpt mensen die hiermee te maken krijgen. "Bij anticiperende rouw is het belangrijk dat je het afscheid nemen aangaat, maar ook nog alles omarmt wat nu nog kan", legt zij uit. "Ik help mensen om zich praktisch en emotioneel in te stellen op het verlies, maar ook nog te kijken naar wat ze nog willen ervaren binnen de mogelijkheden die er zijn."

Anticiperende rouw komt voor bij mensen van wie een dierbare ongeneeslijk ziek is, zoals Pico, of lijdt aan dementie.

Lees hier het artikel op de site van RTL Nieuws

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder