nieuws

Facultatieve
Sponsors

Onderzoek Monuta naar eenzaamheid tijdens feestdagen

22 december 2017

Voor alleenstaande Nederlanders die kerst zonder familie moeten doorbrengen, zijn de feestdagen allesbehalve ‘de mooiste tijd van het jaar’. Deze groep voelt zich namelijk vaker eenzaam en verdrietig tijdens kerst dan mensen die wel met familie samen zijn. Bijna de helft (42 procent) van de alleenstaanden zegt blij te zijn als de feestdagen voorbij zijn en het weer 2 januari is. Dat blijkt uit onderzoekdoor onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van uitvaartverzorger Monuta.

Uit het onderzoek blijkt dat kerst dus niet voor alle Nederlanders een feest van gezelligheid is. Ruim een derde zegt bijvoorbeeld niet echt uit te kijken naar kerst. Dit geldt met name voor alleenstaanden en ouderen. Zij hebben niet altijd mensen om zich heen om kerst mee te vieren en worden zo met een pijnlijke werkelijkheid geconfronteerd. Gelukkig zijn er ook mensen die juist tijdens de feestdagen aan hen denken. Zo geeft 25 procent van de Nederlanders aan dat ze van plan zijn een kaartje of een WhatsApp-bericht te sturen aan mensen van wie ze weten dat ze met de feestdagen alleen zijn. Zo steken ze hen een hart onder de riem tijdens deze tijd.

Troost

Voor 44 procent van de Nederlanders zijn de feestdagen ook een tijd om extra stil te staan bij overleden dierbaren. Om troost te vinden, praten ze over hem of haar (53 procent) of branden een kaarsje (46 procent). Ook geeft bijna een op de vijf aan dat ze tijdens de kerstdagen het graf of de urn bezoeken van de overleden persoon. Uiteindelijk heeft iedereen eigen manieren om dierbaren te gedenken. Een persoon geeft zelfs aan een extra couvert te dekken tijdens het kerstdiner.

Mark Sluijmers, Community Manager bij Monuta: “Dit onderzoek onderstreept het belang van troost bieden tijdens de feestdagen. Het blijkt dat veel mensen zich eenzaam en verdrietig voelen, terwijl hun omgeving daar niet altijd bij stilstaat. Bij Monuta zijn we ervan overtuigd dat een luisterend oor of praktische hulp een groot verschil kan maken. Daarom vragen we deze kerst – en de periode daarna – extra aandacht voor mensen die het gemis van een dierbare ervaren. Mede daarom hebben we het Wie Troost Mij-platform opgezet: een online ontmoetingsplek die steun, troost en praktische hulp biedt voor mensen die iemand hebben verloren.”

Voor wie rond de feestdagen te maken heeft met rouwen, kan met al zijn of haar vragen terecht bij onafhankelijk rouwexpert Leoniek van der Maarel. Want van donderdag 21 december tot en met zondag 24 december 2017 beantwoordt zij dagelijks vragen op het Wie Troost Mij-forum. Meer informatie over het Wie Troost Mij-initiatief is te vinden op www.wietroostmij.nl.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van Monuta. Hiervoor zijn 1.579 Nederlanders van 25 jaar of ouder ondervraagd over kerst en oud en nieuw. Het gehele onderzoeksrapport is hier. te downloaden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >