Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaarten van armen kost jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro

donderdag 11 juni 2013

Elk jaar worden ongeveer 1800 overledenen begraven of gecremeerd op kosten van de gemeente. Dat gaat om overledenen voor wie niemand de uitvaart wil regelen en die geen geld nalaten, dat meldt EdeStad.nl. Dat komt dat neer op een bedrag van 4 miljoen euro.

Studenten van de Christelijke Hogeschool in Ede hebben samen met Stichting Stimulansz een onderzoek gedaan naar deze uitvaarten. Het onderzoek laat ook zien dat er een groot verschil is tussen de kosten die gemeentes maken voor deze uitvaarten. Dat loopt uiteen van 1.250 tot 5.300 euro. De verschillen in de kosten worden door verschillende factoren veroorzaakt. Zo zijn er verschillen in de tarieven die uitvaartondernemers rekenen. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in de kosten van grafrechten. Andere verschillen komen tot stand omdat de ene gemeente bijvoorbeeld wel een bloemstuk laat maken en de ander niet. Er zijn ook gemeenten die er voor zorgen dat nabestaanden afscheid kunnen nemen in een uitvaartcentrum.

Volgens de onderzoekers wordt een groot deel van de kosten uiteindelijk toch teruggevorderd bij nabestaanden. In grote gemeenten komt een eenzame uitvaart vaker voor per hoofd van de bevolking dan in kleine gemeentes.

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder
*/