nieuws

Facultatieve
Sponsors

Uitvaartdienst voor 130-jarige beuk op De Nieuwe Ooster

23 februari 2024

Op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam is een bijzondere uitvaartdienst gehouden voor een meer dan 130 jaar oude zieke beuk, liefkozend bekend als de Rode Beuk. De beslissing om de imposante boom te kappen, werd genomen vanwege een agressieve reuzenzwam die door bomenbeheerder Johan Mullenders werd ontdekt in 2019. De aankondiging van de kap leidde tot een emotionele reactie, waardoor bezoekers afscheidsbrieven naar de boom schreven, wat uiteindelijk resulteerde in een afscheidsdienst.

Tijdens de dienst werden toespraken gehouden en werd een van de vele ingezonden brieven voorgelezen, vergezeld van een speciaal gecomponeerd muziekstuk. De grote opkomst ontroerde Mullenders, die benadrukte hoeveel troost de boom door de jaren heen had geboden. Ook de bomenexpert van de gemeente, Hals Kaljee, was aanwezig en sprak namens een nabije iep, die niet kon deelnemen aan het afscheid.

Hoewel een deel van de beuk al is verwijderd, blijft een deel van de stam voorlopig staan vanwege zijn omvang en de hardheid van de wortels. Dit biedt Mullenders de gelegenheid om te beslissen wat er met het beukenhout zal gebeuren. De beuk zelf leek de dienst te waarderen, aldus Kaljee, die met een vleugje humor beweerde dat hij de taal van de bomen begrijpt.

Meer informatie over uitvaart in Amsterdam Oost.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >