Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaart.nl start adviesrubriek voor digitale nalatenschap

donderdag 14 juli 2021

Nederlanders hebben behoefte aan voorlichting over de digitale nalatenschap en de uitvaartbranche kan daarbij helpen, dat schreef minister Ollongren (BZK) op 6 juli in een brief aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van de overheid is gebleken dat veel Nederlanders geen kennis hebben van het begrip ‘digitale nalatenschap’. Consumenten kunnen vanaf nu met al hun vragen terecht in een nieuwe adviesrubriek over de digitale nalatenschap.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van minister Ollongren is naar voren gekomen dat 89 procent van de Nederlanders dagelijks gebruik maakt van sociale media. Maar de meeste Nederlanders denken niet na over wat er met hun eigen digitale nalatenschap moet gebeuren. Ollongren ziet een belangrijke rol weggelegd voor de uitvaartbranche om mensen te informeren.

Hoe kom je in de telefoon van de overledene als je de code niet weet?
Hebben nabestaanden recht op foto’s in de cloud en
Waarom moet je voorzichtig zijn met het (laten) opzeggen van online accounts?


De digitale nalatenschap wordt steeds belangrijker maar kan met de nodige zorgen en problemen gepaard gaan. In de adviesrubriek ‘Digitale nalatenschap' van Uitvaart.nl helpt Digital Afterlife expert Sander van der Meer mensen die vragen hebben. Iedereen kan kosteloos vragen stellen en men vindt er antwoorden op eerder gestelde vragen.

‘Een online account kan je helemaal niet erven’

Van der Meer werkte eerder in de forensische opsporing bij de politie waar hij veel te maken had met het krijgen van toegang tot computers, telefoons, online accounts en sociale media. Tegenwoordig is hij werkzaam bij de Zorg Diensten Groep en werkt hij als docent bij uitvaartopleidingen. Dagelijks worstelen nabestaanden met onbekende toegangscodes, gebruikersnamen en wachtwoorden. Mensen denken vaak dat ze recht hebben op het sociale account van hun dierbare; ‘een online account kan je helemaal niet erven’, vertelt Van der Meer. Wie verwacht hulp te krijgen bij het inloggen in de telefoon wordt meestal teleurgesteld, ‘Apple, Samsung, Google of Microsoft helpen jou niet bij een onbekende toestelcode van de telefoon van jouw overleden dierbare’. Wat de meeste mensen ook niet weten is dat de digitale nalatenschap ook juridische consequenties kan hebben voor de erfenis. ‘Beslissen over bitcoins of NFT’s kan leiden tot het zuiver aanvaarden van de erfenis’, waarschuwt Sander van der Meer die vanaf nu dagelijks antwoorden zal geven op alle vragen over de digitale nalatenschap.

Meer informatie:

De online adviesrubriek Digitale Nalatenschap

Kamerbrief bij onderzoeken over digitale nalatenschap

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder
*/