nieuws

Facultatieve
Sponsors

Hoe regel ik een duurzame uitvaart?

GroeneUitvaart.nl geeft handige tips!

19 juni 2023


Een duurzame uitvaart is een groeiende trend onder mensen die zich bewust bezighouden met duurzaamheid. Traditionele uitvaarten kunnen belastend zijn voor het milieu, bijvoorbeeld door de CO₂-uitstoot tijdens crematies. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor duurzame uitvaarten in Nederland.

Op de website Groeneuitvaart.nl kun je hier meer informatie over vinden.

Bij het regelen van een duurzame uitvaart is het belangrijk om naar verschillende aspecten te kijken. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer dat je wilt gebruiken, de locatie waar de uitvaart plaatsvindt en de keuze van decoraties en kaarten. Daarnaast zijn er ook milieuvriendelijke uitvaartmethodes beschikbaar, zoals natuurbegrafenissen en mogelijk in de toekomst ook resomeren. Het kabinet zal naar verwachting in 2024 een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer sturen.

Het is essentieel om je wensen voor een duurzame uitvaart te delen en te bespreken met je nabestaanden. Zij zullen immers verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van je uitvaartwensen na je overlijden. Door je wensen duidelijk kenbaar te maken, kunnen ze hier rekening mee houden en discussies en twijfels voorkomen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan ook helpen, omdat (een deel van) de kosten dan door de verzekeraar worden gedekt. Daarnaast kunnen uitvaartverzekeraars ondersteuning bieden bij het organiseren van een duurzame uitvaart.

Om ervoor te zorgen dat je wensen daadwerkelijk worden nageleefd, is het verstandig om ze vast te leggen in je testament of codicil. Hierin kun je niet alleen je duurzame uitvaartwensen opnemen, maar ook andere zaken, zoals een donatie aan een goed doel. Een testament wordt opgesteld door een notaris, terwijl je een codicil zelf kunt vastleggen. Beide documenten zijn rechtsgeldig, maar bij een codicil moet je wel persoonlijk ondertekenen en kopieën maken om op verschillende plaatsen te bewaren. Het is ook handig om enkele nabestaanden een kopie te geven, zodat zij op de hoogte zijn van je wensen.

Samenvattend: een duurzame uitvaart is een groeiende trend onder mensen die duurzaamheid belangrijk vinden. Traditionele uitvaarten zijn belastend voor het milieu, maar gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor duurzame uitvaarten, zoals natuurbegrafenissen en mogelijk in de toekomst resomeren. Het is belangrijk om je wensen te delen en te bespreken met je nabestaanden, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Het vastleggen van je wensen in je testament of codicil zorgt ervoor dat ze worden nageleefd.


Voor meer informatie over duurzame uitvaarten kun je terecht op de site http://www.groeneuitvaart.nl, die heel veel tips bevat om een uitvaart zo duurzaam mogelijk te regelen.

Nu een duurzame uitvaart regelen? Bel GroeneUitvaart.nl voor dichter hulp na overlijden.
Tel: 088 848 82 27 (dag en nacht)

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >