nieuws

Facultatieve
Sponsors

Erehagen bij uitvaarten verboden

15 april 2020

Omdat er door het coronavirus nog maar dertig mensen bij een uitvaart aanwezig mogen zijn worden overledenen momenteel vaak langs erehagen gereden. Alle mensen staan dan minimaal anderhalve meter uit elkaar. Op die manier kunnen meer mensen toch een beetje afscheid nemen. Maar de veiligheidsregio Noord-Holland zegt dat het niet is toegestaan.

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar is voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Holland. In het Noordhollands Dagblad zegt hij dat samenscholingen van meer dan drie personen zijn verboden. Erehagen vallen volgens de burgemeester ook onder samenscholingen.

Donderdag overleg

De voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Holland zegt te begrijpen dat het uitdelen van bekeuringen bij uitvaarten woedende reacties kan opleveren. De veiligheidsregio komt daarom donderdag bijeen om te bespreken hoe men om zal gaan met erehagen en wat nu het meest verstandige is. Als men daadwerkelijk gaat handhaven bij erehagen beperkt dat nabestaanden nog meer in de mogelijkheid om toch nog enigszins afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare.

Eerder waarschuwde Hoogleraar Jos de Keijser van de Rijksuniversiteit Groningen dat mensen zonder afscheid niet kunnen rouwen en dat dat er voor kan zorgen dat mensen op termijn psychische klachten krijgen.

Neem contact op met de gemeente

Over het algemeen gaan de burgemeesters van steden over het handhaafbeleid. Uitvaartverzorgers die willen weten of er in hun gemeente een erehaag gehouden mag worden kunnen altijd even contact opnemen met hun gemeente.

Wat is een samenkomst

Hieronder de omschrijving van de Rijksoverheid. Deze is na te lezen op de website van de Rijksoverheid.

We verstaan onder samenkomsten vooral een afspraak om met een groep mensen samen te komen.

Samenkomsten zijn verboden, ook als men 1,5 meter afstand houdt. Het gaat dan vooral om samenkomsten die georganiseerd worden of waarbij men afspreekt om bijeen te komen. Maar spontane samenkomsten kunnen hier ook toe gerekend worden. Bijvoorbeeld: samenkomsten van een groep teamsporters in een park of een samenkomst van yogabeoefenaars, een fietsclub die erop uit trekt.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE