nieuws

Facultatieve
Sponsors

Elektrische crematieovens geplaatst in crematorium Maaslanden

Ingrijpende zes maanden durende verbouwing vordert gestaag

14 februari 2023

In het crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk zijn twee elektrische crematieovens geplaatst. De plaatsing is onderdeel van een ingrijpende verbouwing om het uitvaartcentrum te verduurzamen en te moderniseren. In Maaslanden vinden ongeveer 160 crematies per maand plaats. De elektrische oven is momenteel de meest duurzame variant van cremeren in Nederland.

Vervanging

Locatiemanager Yvonne Kielenstijn: “Het is spannend om te zien hoe de ovens worden geplaatst. Het is een hele operatie. Maar veel andere crematoria van DELA gingen ons voor, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.” Het plaatsen van de twaalf ton zware ovens neemt twee dagen in beslag, in die tijd worden ook de filterinstallaties vervangen. Om acht uur in de ochtend werd de eerste oven van de vrachtwagen getild en door het dak direct op hun plaats gezet, waarna de afbouw kan volgen.

CO2 uitstoot nul

DELA wil de wereld zo schoon en eerlijk mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Wanneer er nieuwe crematiesovens nodig zijn dan worden er uitsluitend elektrische aangeschaft. “Nabestaanden stellen soms vragen over de milieubelasting van een crematie. We zijn blij dat we op deze vragen nu een geruststellend antwoord hebben,” aldus Yvonne Kielenstijn. Een crematie op gas kost gemiddeld ongeveer 50 m3 gas. Op stroom verbruikt een crematie 75 kWh. Met het plaatsen van 258 zonnepanelen trachten we zoveel mogelijk stroom zelf op te wekken. Daarnaast heeft DELA contracten met leveranciers van groene stroom, afkomstig van Nederlandse wind- en zonnekracht. De CO2 uitstoot van een crematie in Maaslanden is dus na vervanging van de oven tot nul gereduceerd.

Passend bij deze tijd

De elektrische ovens worden de komende twee maanden operationeel gemaakt, daarna worden de oude gasovens ontmanteld. Tijdens de zes maanden durende verbouwing gaan de crematies gewoon door. De afscheidsdiensten vinden tijdelijk bij Abdijhof Marienkroon tegenover het crematorium plaats. De officiële opening van het geheel vernieuwde crematorium Maaslanden vindt plaats op 8 september. Een dag later (zaterdag 9 september) is er een open dag en is iedereen welkom om het vernieuwde crematorium te bekijken. De eerste diensten en crematies zullen er deze zomer al plaatsvinden.

Meer informatie

Voor meer informatie over 'groene' uitvaarten, kijk op www.groeneuitvaart.nl.

Hier vindt u meer informatie de werking van de elekrische crematieoven of bekijk onderstaande video.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >