nieuws

Facultatieve
Sponsors

De Nieuwe Ooster: Stenen Archief Amsterdam

25 september 2013


Edwin Butter Fotografie

Op zondag 22 september 2013 vond de aftrap van een bijzonder project plaats.
Loco burgemeester Carolien Gehrels onthulde langs de hoofdlaan van begraafplaats De Nieuwe Ooster een tekstbord bij het monument van de Japanner Ookawa Kitaroo.

Hij was een ambachtsman die 150 jaar geleden, als lid van een groep van 15 Japanse mannen in 1863 in Nederland voet aan wal zette. Het doel van hun verblijf was zich te bekwamen in hun beroep en zo de ontwikkeling van Japan tot een moderne staat te helpen. Hiermee werd een nieuw tijdvak ingeluid in de betrekkingen tussen Japan en de westerse wereld. Het graf van Kitaroo ligt naast dat van de Nederlander Johannes van Doorn. Van Doorn was waterbouwkundig ingenieur. Hij zorgde voor de aanleg van een irrigatiekanaal waardoor de Japanse provincie Fukushima van een dor en droog gebied veranderde in een welvarend land- en tuinbouwdistrict. Ditzelfde Fukushima werd in 2011 getroffen door een tsunami.
Over beide mannen en hun geschiedenis werd gesproken door Dr. Moeshart, historicus,en Louis van Gasteren, filmmaker.

Sinds 1894 is de Nieuwe Ooster is dé gemeentelijke begraafplaats van Amsterdam. In het gedenkpark is de geschiedenis van de stad overal zichtbaar en voelbaar. Er zijn graven van bekende en onbekende Amsterdammers. Rustplaatsen van personen die in de geschiedenis een uitzonderlijke plaats innemen en wiens levenslijnen zich soms op bijzondere wijze kruisen zijn te vinden in het gedenkpark. De bijzondere en oude grafmonumenten op het gedenkpark vormen tezamen het Stenen Archief Amsterdam. De Nieuwe Ooster is zich bewust van de betekenis van dit cultuurhistorische archief voor Amsterdam. Een actief beleid voor behoud en herstel van belangrijke monumentale stenen is daarom een belangrijk uitgangspunt. Het tekstbord van Kitaroo is de eerste in een reeks die een wandeling over de begraafplaats nog meer de moeite waard zal maken.


Edwin Butter Fotografie

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE