nieuws

Facultatieve
Sponsors

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) attendeert crematoria op richtlijnen

7 augustus 2018

De ANVS heeft op 7 augustus 2018 een brief verstuurd aan alle crematoria in Nederland om ze te attenderen op de richtlijnen van de brancheverenigingen voor crematoria en uitvaartondernemingen. Deze richtlijnen bevatten aanbevelingen voor het omgaan met overleden personen die een medische behandeling met radioactieve stoffen hebben ondergaan. Twee incidenten in crematoria vormden de aanleiding voor deze brief.

Op 9 juli 2018 vond er in een crematorium een incident plaats waarbij radioactiviteit vrijkwam bij de crematie van een overleden persoon, die tegen kanker was behandeld met de radioactieve stof jodium-125. Enige tijd later werd de ANVS over een tweede, vergelijkbaar incident geïnformeerd. In beide gevallen is er geen risico geweest voor de omwonenden en het milieu. De medewerkers van de crematoria kunnen in het ergste geval, zonder beschermende middelen als een mondkapje, overjas en handschoenen, aan een maximale dosis van 0,4 millisievert (mSv) zijn blootgesteld. Dit staat gelijk aan vier röntgenfoto’s.

Richtlijnen

In de brief aan de crematoria kondigt de ANVS aan dat zij een onderzoek uitvoert naar de toedracht van deze incidenten. De crematoria worden verzocht om te onderzoeken of er onlangs overleden personen zijn gecremeerd die maximaal een jaar voor het overlijden met jodium-125 zijn behandeld. Als dit zo is, dienen de crematoria dit aan de ANVS te melden. Naar aanleiding van een soortgelijk incident in 2006 heeft de uitvaartbranche richtlijnen opgesteld voor crematoria over de verzorging van een met radioactieve stoffen behandelde overledene en het crematieproces. Om een herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen, attendeert de ANVS de crematoria in haar brief op deze richtlijnen.

Meer informatie

Infographics over straling (website RIVM)
Oven crematorium Purmerend tijdelijk gesloten wegens straling (Uitvaart.nl)

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >