nieuws

Facultatieve
Sponsors

Oven crematorium Purmerend tijdelijk gesloten wegens straling

20 juli 2018

In crematorium Purmerend vinden tijdelijk geen crematies plaats wegens radioactiviteit. De straling is vrijgekomen na crematie van een overledene die radioactieve stoffen in het lichaam had ter behandeling van kanker. Deze radioactieve stoffen zijn in de as terechtgekomen.

De veiligheid van de omgeving en het milieu zijn niet in het geding geweest. Het ovengebouw van PC Uitvaart aan de Nieuwe Algemene Begraafplaats wordt de komende weken grondig schoongemaakt door een deskundig bedrijf en onder toezicht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Crematieplechtigheden kunnen nog wel plaatsvinden in Het Uitvaarthuis Purmerend Beemster en in de aula bij de begraafplaats, waarna de overledene in Hoorn of Zaanstad gecremeerd zal worden.

Bij een crematie gelden regels voor de veiligheid en bescherming van medewerkers, het milieu en de oven. Zo mag glaswerk en elektronische apparatuur niet in de kist worden bijgesloten en dienen er voorzorgsmaatregelen te worden getroffen na bepaalde medische behandelingen. In Crematorium Purmerend was men voorafgaande aan de crematie niet op de hoogte gebracht van de behandeling met jodium 125, die de overledene recentelijk had ondergaan. Hierdoor is radioactieve straling vrijgekomen in het crematorium en in de as, die hierdoor momenteel niet kan worden verstrooid.

“Eén jaar na plaatsing van de radioactieve stof in het lichaam is de straling tot een voor mens en omgeving aanvaardbaar niveau afgenomen en kan de overledene gewoon gecremeerd worden. Wanneer iemand echter binnen één jaar overlijdt, dan dienen er extra maatregelen te worden genomen”, legt Eveline de Koning, woordvoerder van PC Uitvaart uit. Omdat het crematorium een dag na de crematie op de hoogte werd gebracht, zijn enkele medewerkers blootgesteld aan de straling tijdens het verwerken van de as en het schoonmaken van de oven. “Gelukkig is de stralingsbelasting onder het aanvaardbare risiconiveau gebleven en is een medische behandeling van de medewerkers niet nodig”.

Serieuze aanpak

Voor het laten onderzoeken van de as en het houden van toezicht op de schoonmaakwerkzaamheden heeft PC Uitvaart de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ingeschakeld. PC Uitvaart neemt dit incident zeer serieus en wil dit daarom aangrijpen om het belang van het volgen van de veiligheidsprotocollen voor alle betrokken partijen te benadrukken. “Samen hebben wij de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van mens, milieu en samenleving.”

De schoonmaakwerkzaamheden kunnen enkele weken in beslag nemen. Tot het moment dat Crematorium Purmerend weer geheel stralingsvrij is, blijft het ovengebouw gesloten. De omgeving van het ovengebouw is volledig stralingsvrij en heeft nooit gevaar gelopen.

Reageer op dit artikel

Reacties:


7 april 2021 om 20:31

Wijnen

Kan ik de as van een overleden persoon die ik thuis bewaar in een urn laten controleren op isotopen en zoja waar kan ik dit laten doen gaarne uw reactie


30 juli 2018 om 14:39

Jetty Middelkoop

Geachte A. van Doormaal,
Ziekenhuizen geven patiënten bij wie I-125 zaadjes zijn geïmplanteerd tbv een lokale bestraling, instructies mee. Daarin staat o.a. dat in geval van overlijden begraven wordt geadviseerd. Kiest de familie toch voor crematie, dan moet het ziekenhuis de radioactieve zaadjes eerst verwijderen.
Daarvoor moeten de nabestaanden wel na het overlijden contact opnemen met het ziekenhuis. Doet men dat zoals in dit geval niet, uit onwetendheid of om een andere reden, dan kan gebeuren wat nu is gebeurd en is de ellende veel groter. Niet alleen voor de nabestaanden en voor het crematorium, maar ook voor de nabestaanden van andere overledenen, van wie de as een poosje moet worden bewaard en dus niet volgens planning kort na de crematie kan worden meegenomen of uitgestrooid. Een drama voor alle betrokken partijen.


29 juli 2018 om 10:47

A. van Doormaal

Vraagt de uitvaartondernemer ook naar de chemo behandeling? Of X-diagnostiek met afgevlakte isotopen? Moet mijn e.t. weten welke stoffen tegen de kanker zijn ingezet? Er zijn nog altijd behandelingen met radioactieve stoffen. Moet het ziekenhuis dan niet zelf melden dat er stralingsgevaar bestaat? Ik herinner mij een blaaskankerpatient, bij wie in de blaas radioactieve bolletjes werden ingebracht. Hij stierf en werd gewoon gecremeerd. Hoe kon dit voorval plaatshebben? Dit soort behandelingen wordt naar mijn bevinding niet meer gedaan. Kennelijk dus nog steeds. Knap lastig allemaal, dank voor antwoord.


26 juli 2018 om 11:04

uitvaartverzorging Dick Koster

Niet alle crematoria hebben hierover iets in hun Algemene Voorwaarden staan. Het wordt dan ook tijd voor deze crematoria om dit zo snel mogelijk mee te nemen. Het kan eventueel in combinatie met de pacemaker die ook voor de crematie verwijderd dient te worden.


20 juli 2018 om 18:08

Cecile van hattem

Ben benieuwd of je hier als uitvaart verzorger ook verantwoordelijk voor wordt gesteld? Dank


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE