nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nieuwe milieuvriendelijk alternatief voor crematie binnenkort in Canada

11 februari 2010


Een milieuvriendelijk alternatief voor crematie wordt binnenkort realiteit in Canada als gevolg van een samenwerking tussen het technologiebedrijf Transition Science Inc en Park Lawn Income Trust, een van Toronto's grootste exploitanten van begraafplaatsen en crematoria. De zogenaamde 'bio-crematie' procedure, die ook wel resomatie wordt genoemd, biedt families een milieuvriendelijk alternatief voor begraven en cremeren. Dat betoogt Allen Bessel, directeur van Transition Science Inc, het bedrijf dat de techniek van resomatie naar Canada heeft gehaald.

"Resomation is ontwikkeld als antwoord op het groeiende bewust zijn van en zorgen over de milieubelasting van uitvaarten onder consumenten", zeg Allen Bessel. "Koolstofemissies zijn de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering", aldus Bessel. "Resomatie biedt een vergelijkbare ervaring als crematie, maar dan zonder de impact op het milieu". Zo gebruikt Resomatie aanzienlijk minder energie dan crematie. Bij het resomatieproces komen ook geen schadelijke stoffen vrij als dioxines en kwik, die ons milieu aanzienlijk belasten.

Hoe werkt het?
Kort gezegd: Resomatie is een proces dat het lichaam verwatert in plaats van verbrandt. Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor resomatie is, tot het moment dat de kist aan het zicht wordt ontrokken, precies hetzelfde als bij crematie. Vervolgens wordt de kist in een een installatie geplaatst die lijkt op een crematieoven. Maar in plaats van vuur maakt resomatie gebruik van een proces met water en alkali. Bij alkalische hydrolyse worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken, waardoor een stoffelijk overschot tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht wordt gereduceerd. Blijft over: een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. Volgens de Amerikaanse producent is dat een steriele, waterige oplossing. Het proces zou goedkoper zijn dan crematie. Andere voordelen: Het is schoon en milieuvriendelijk. Het afvalwater kan via de normale waterzuiveringsinstallaties worden verwerkt en de as gaat in een urn. Deze methode leidt tevens tot een aanzienlijke besparing van gewicht en ruimte, omdat het stoffelijk overschot met 97% wordt gereduceerd! Alkalische hydrolyse wordt in de Verenigde Staten al toegepast voor de vernietiging van geïnfecteerde dieren, voor het verwerken van dierlijk afval en anatomische resten.

Het resomatieproces duurt ongeveer even lang als een crematie en de plechtigheid voorafgaand aan de resomatie kan gewoon hetzelfde plaatsvinden.
Wat blijft er over na het proces?
Na resolutie resteert een puur, wit as dat net als bij crematie in een urn kan worden bewaard. Vergeleken met crematie-as ziet resomatie-as er fijner en witter uit zoals onderstaande foto's duidelijk maken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >