nieuws

Facultatieve
Sponsors

NAPOLEONS LAATSTE REIS – prenten uit de collectie Jol

19 mei 2011


In het kader van het Napoleonjaar exposeert Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover een serie bijzondere prenten. Deze prenten tonen het transport van Napoleons overblijfselen naar Parijs en zijn spectaculaire herbegrafenis in 1840.

Na de verloren slag bij Waterloo in 1815 werd Napoleon verbannen naar het geïsoleerde Sint-Helena. Hij stierf er in 1821, na zes jaar ballingschap. In 1840 werd zijn graf geopend en werd zijn gebalsemde lichaam opgegraven. Na jaren van onderhandelingen met de Engelsen mochten de Fransen het lichaam naar Parijs brengen en herbegraven. De lange reis naar Parijs en de herbegrafenis waren momenten van triomf voor Frankrijk. De stoffelijke resten van de keizer werden groots onthaald in Parijs. Vele duizenden nieuwsgierigen waren getuige van één van de spectaculairste uitvaarten van die tijd, het slotstuk van een knap staaltje internationaal rouwtransport.

Al snel verschenen er veel prenten naar aanleiding van episodes uit de reis. Op de
tentoonstelling zijn negentien prenten van Napoleons laatste reis te zien. Deze prenten komen uit de collectie Jol, de grootste funeraire privéverzameling van Nederland.

In 2011 is het 200 jaar geleden dat Napoleon een bezoek bracht aan Nederland. Dat wordt herdacht met verschillende tentoonstellingen en activiteiten. Er verschijnen dit jaar ook zes nummers van het ThemaTijdschrift ‘Napoleon in Nederland 1811-2011’.

Van 25 mei t/m 2 oktober 2011 is ‘Napoleons laatste reis – prenten uit de collectie Jol’ te zien in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, gevestigd op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE