nieuws

Facultatieve
Sponsors

Nabestaanden uitgescholden door Marokkaanse jongeren

31 mei 2011

Uitvaartverzorging UVZ uit Hoogland heeft genoeg van Marokkaanse jongeren die voor overlast zorgen tijdens uitvaarten, dat meldt het AD. Vorige week donderdag werd een rouwstoet die onderweg was van Hoogland naar Leusden lastiggevallen door Marokkaanse jongeren die het nodig vonden om ‘Joden, Joden!’ te scanderen naar de stoet. In een openbrief naar de media, scholen, politiek en moskee doen directrice Gré te Braak en chauffeur Jan Smit hun beklag. Volgens hen worden er geen maatregelen genomen wanneer alles wat er speelt wordt verzwegen.

Toen de stoet onderweg was kwam een groepje Marokkanen een tijdje naast de rouwauto’s rijden. In het AD vertelt de directrice dat het jochies waren van nog geen zestien jaar, want ze reden niet op scooters maar op fietsen. Enkele minuten lang fietste ze luid schreeuwend mee met de rouwstoet. In de krant laat Te Braak weten dat ze niet weet wat die mensen bezielt, ‘ze willen niets anders dan kwetsen, zo erg mogelijk’. Het AD laat verder nog weten dat bestuursleden van de moskee die de openbrief van Smit hebben ontvangen niet bereikbaar waren voor commentaar.

Hieronder kunt u de openbrief van chauffeur Jan Smit lezen:

Amersfoort, donderdag 24 mei j.l. waren wij onderweg met een rouwstoet vanuit Hoogland naar Rusthof in Leusden. Rond 14.15 uur reden wij, - een rouwauto en twee volgauto’s -, op de Amsterdamseweg ter hoogte van de Bomenbuurt bij Vreeland. Op het fietspad daar reed een groep Marokkaanse kinderen, ze konden ons gemakkelijk bij houden, want wij reden niet zo hard. Zij riepen ons na, ze jouwden ons uit; “Joden, Joden, Joden”. De chauffeurs van deze auto’s, allen van Christelijke huize, vinden het niet erg om voor Joden uitgemaakt te worden, persoonlijk beschouw ik het zelfs als een erenaam. Maar het feit, dat deze kinderen dit naar rouwende mensen, die een dierbare overledene aan het wegdragen zijn, dit toeroepen, is een schrijnend teken, een heel pijnlijke zaak. En ja, het gebeurde niet in Caïro, of in Tripoli, maar hier in Nederland, hier in Amersfoort. Buiten het feit om dat dit getuigd van elk gebrek aan respect en fatsoen, is het ook een verschrikkelijke vorm van antisemitisme, zoals we nog niet zo heel lang geleden hoorden vanuit Amsterdam, en dus nu ook vanuit Amersfoort. Ik hoop dat vele Nederlandse en Marokkaanse ouders dit lezen, dat Moskeebestuurders dit lezen, ja leerkrachten en politici en dat we met ons allen er alles aan zullen gaan doen, zodat dit bij een incident blijft.
J.H. Smit, Scherpenzeel
Chauffeur rouwauto

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE