nieuws

Facultatieve
Sponsors

Moscowa lid van prestigieuze ‘Association of Significant Cemeteries in Europe’

Historie en schoonheid zijn criteria

26 maart 2013


Begraafplaats Moscowa (Waterbergseweg 18 in Arnhem) is toegetreden tot de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Lid van deze prestigieuze internationale organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn onder meer Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome. De monumentale begraafplaats Westerveld uit Driehuis trad in 2010 toe als eerste Nederlandse begraafplaats. Carla Bosua, directeur van Moscowa, is vereerd: “De bij de ASCE aangesloten begraafplaatsen zijn heel bijzonder, soms zelfs wereldberoemd. We zijn dan ook trots dat ook Moscowa is gevraagd lid te worden.”

Moscowa beslaat ruim dertig hectaren en kenmerkt zich door een fraaie ligging, een monumentaal karakter en een grote verscheidenheid aan groen. Carla Bosua: “Een begraafplaats is niet alleen een laatste rustplaats. Op oudere begraafplaatsen is vaak ook de geschiedenis te vinden van een stad of land door de jaren heen. De ASCE wil die geschiedenis, maar ook de schoonheid en de unieke architectuur van de verschillende Europese begraafplaatsen internationaal bij het publiek bekendmaken.”


Geschiedenis

De geschiedenis van Moscowa gaat terug naar 1873 toen de gemeenteraad van Arnhem besloot om buiten de bebouwde kom een nieuw grafveld in te richten. Het gedenkpark ligt op een rustieke plek aan de rand van Arnhem, beschermd en omringd door de wortels en takken van eeuwenoude bomen. Behalve een gedenkpark is Moscowa ook een prachtig wandelgebied, met een grote cultuurhistorische waarde. Veel delen zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument. Carla Bosua: “Er zijn veel historische en kunsthistorische redenen voor een wandeling door het gedenkpark van Moscowa. En behalve de monumenten en historie, brengt ook de prachtige natuur de rust die veel bezoekers zoeken.”


Association of Significant Cemeteries in Europe

De ASCE is in 2001 opgericht om een Europees netwerk te creëren van bijzondere begraafplaatsen. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed; met een enorme rijkdom aan architectuur en een onvervangbaar ‘repertoire’ van monumenten uit de afgelopen eeuwen geven zij een uniek beeld van de geschiedenis. De ASCE doet er alles aan om dit cultureel erfgoed te bewaren, te behouden en ‘Europa’ bewust te maken van het belang én de schoonheid van deze bijzondere begraafplaatsen.

‘de Facultatieve Groep’

Begraafplaats & Crematorium Moscowa maakt, net als het andere Nederlandse ASCE lid Westerveld, deel uit van ‘de Facultatieve Groep’. De kernactiviteiten van deze Groep (sinds 1874) zijn dienstverlening en techniek. Met werkmaatschappijen over de gehele wereld is ‘de Facultatieve Groep’ actief op een groot aantal terreinen; van automatisering en internationaal rouwtransport tot thanatopraxie en van communicatie tot het leveren van benodigdheden voor de uitvaartbranche, ziekenhuizen en overheidsinstanties. Op het gebied van verbrandings- en milieutechniek is ‘de Facultatieve Groep’ wereldmarktleider. Sinds 1913 exploiteert de Groep diverse crematoria en begraafplaatsen. Het motto van de Groep is ‘Eenheid in verscheidenheid’; bij alles wordt uitgegaan van één kwaliteit: de hoogste.Kijk voor de meest uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Arnhem op www.uitvaart-arnhem.nl.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE