Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mobiele euthanasieteams vanaf vandaag aan de slag

donderdag 1 maart 2012

Vanaf 1 maart gaan zes gespecialiseerde teams euthanasie toepassen bij mensen thuis. Het team bestaat uit een arts en een verpleegkundige die zullen handelen volgens de criteria die onder de euthanasiewet vallen.

De mensen die geholpen worden zijn onder andere mensen van wie de eigen arts geen gehoor wilde geven aan de wens tot sterven. De levenseinde kliniek verwacht per jaar ongeveer 1000 aanvragen te krijgen. Mensen zullen overigens niet zomaar worden geholpen want alle patiënten moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen. Tijdens die intake zullen artsen beoordelen of de wenst tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is. Daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Dementerenden en psychiatrische patiënten
Tot nu toe worden in de praktijk vooral kankerpatiënten die zijn uitbehandeld geholpen. Maar volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet. Artsenfederatie KNMG is minder enthousiast over het mobiele euthanasieteam. Volgens hen is er een vertrouwensband nodig tussen patiënt en arts om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen. De KNMG betwijfelt of het mobiele team een stervenswens wel echt zorgvuldig kan beoordelen.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ook geïnteresseerd in nieuws, trends en ontwikkelingen in de uitvaartbranche?
Volg ons op Twitter via @uitvaart!

Print deze pagina

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder