nieuws

Facultatieve
Sponsors

Minister Grapperhaus wil necrofilie, het seksueel misbruik van overledene, niet strafbaar maken

14 maart 2021

De Volkskrant publiceerde een verhaal van 3 zussen van wie de overleden moeder werd misbruikt door een 18 jarige verstandelijk beperkte jongen. Zelfs nadat hij het misbruik toegaf, bleef hij onbestraft. Diverse Kamerleden en experts willen nu dat necrofilie, ofwel seks met overledenen, strafbaar wordt gesteld maar minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weigert.

Hoewel minister Grapperhaus in een brief laat weten de zaak ‘mensonwaardig’ en ‘schokkend voor de samenleving als geheel te vinden, gaat het volgens hem om een ‘zeer beperkt aantal gevallen’ en kunnen daders meestal ook worden gestraft voor moord of doodslag of andere ingangen in het strafrecht om dit aan te pakken, zoals ‘vernieling’, ‘grafschennis’, of andere wetsartikelen waarin het opgraven, vernietigen of verbergen van lijken strafbaar wordt gesteld.

Onbegrip

Het standpunt van de minister stuit op onbegrip bij Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA, SP en SGP. Zin vinden dat de wet moet worden aangepast en kondigen kamervragen aan. Ook Jan Hendriks, VU-hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie, vindt het onwenselijk dat het niet strafbaar is omdat wetgeving nodig is alvorens je daders kunt behandelen. Ook Wilma Duijst, Hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht, leidt voor het strafbaar stellen van lijkschennis.


Bron: AD en Volkskrant

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >