nieuws

Facultatieve
Sponsors

Menzis gaat euthanasie bij Levenseindekliniek vergoeden

2 november 2012

Menzis zal als eerste zorgverzekeraar de zorg gaan vergoeden van patiënten die euthanasie ondergaan bij de Levenseindekliniek. Volgens bestuursvoorzitter Roger van Boxtel is het besluit niet lichtzinnig genomen, maar heeft Menzis goede afspraken vastgelegd in een contract. Een van die afspraken is dat de Levenseindekliniek zich aan de wet moet houden.

Menzis maakte het nieuws gisteren bekend tijdens het congres ‘Levenseindekliniek: noodoplossing of dé oplossing?’. De Levenseindekliniek opende haar deuren in maart van dit jaar. De kliniek is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde(NVVE). Mensen die door hun eigen huisarts niet geholpen worden bij euthanasie kunnen aankloppen bij de Levenseindekliniek. Sinds de oprichting zijn er al 465 aanmeldingen binnen gekomen. Tot nu toe hebben 51 van de aanmelders daadwerkelijk euthanasie gekregen. In dertig gevallen zou de euthanasie, na bemiddeling van de Levenseindekliniek, alsnog zijn uitgevoerd door de eigen huisarts.

Van alle aanmeldingen zijn er 94 afgewezen omdat de indieners niet aan de wettelijke criteria voldeden. Voor 54 mensen kwam de hulp van de kliniek te laat, zij waren al overleden voordat men actie kon ondernemen.

Saillant detail bij dit artikel is dat Menzis bestuursvoorzitter Roger van Boxtel in 2000 als D66-Kamerlid, één van de initiatiefnemers was van de Euthanasiewet die op 1 april 2002 in werking is getreden.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >