nieuws

Facultatieve
Sponsors

Maandag 23 maart 2009: Congres Verlies en Veerkracht in De Eenhoorn/Amersfoort

16 januari 2009

Met onder andere Riet Fiddelaers, Morten Hjort en Kluun!

Verlies is onlosmakelijk verbonden met het levenÂ…

Bij verlies wordt de natuurlijke veerkracht die kinderen en jongeren hebben danig op de proef gesteld. Zeker wanneer het ene verlies het andere opvolgt. Ouders gaan scheiden waardoor er verhuisd moet worden, een deel van de familie keert zich van het gezin af. Vader overlijdt plotseling, er komt minder geld binnen en moeder raakt door de gebeurtenissen in een depressie. Enerzijds zijn jonge mensen kwetsbaar en kunnen ze diep geraakt worden door een afscheid, anderzijds is er vaak bewondering voor hun veerkracht.

Maar hoe ga je daar nu als hulpverlener, leerkracht of mentor mee om? Verdrietige kinderen en jongeren maken vaak de redder in ons los, terwijl er niets te redden valt. Omgaan met verlies is de taak van het kind of de jongere zelf, je kunt die taak niet overnemen. Je kunt er wel bij blijven en tot steun zijn, met lege handen, maar met heel je hart. Als kinderen en jongeren in staat zijn de hulpbronnen om hen heen in te zetten en zich kunnen aanpassen aan de veranderde en bedreigende omstandigheden, dan is er sprake van veerkracht. Naast bedreiging biedt verlies ook uitdaging en kunnen jonge mensen ondanks, of misschien wel dankzij, hun verlies als mens groeien. Niet zonder pijn overigens, dat gaat niet.

Als begeleider is onze belangrijkste opdracht die pijn van de leerling te verduren, die niet weg te nemen of er voor weg te lopen. Dan kunnen we werkelijk van betekenis zijn.

Dit congres richt zich op kinderen en jongeren met verlieservaringen en verkent de mogelijkheden om de veerkracht in en rondom de betreffende leerling(en) te mobiliseren.
In de ochtend is er een plenair programma (met o.a Riet Fiddelaers-Jaspers en Kluun) en in de middag zijn er twee workshoprondes (van o.a Morten Hjort, Ard Nieuwenbroek en Sabine Nooten).

Heeft u interesse en wilt u meer weten over dit congres, kijk dan op www.congres-content.nl

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >