nieuws

Facultatieve
Sponsors

LVC ontraadt crematoria gebruik van kartonnen of wollen kisten

Om gevaarlijke situaties te vermijden

24 november 2010

De Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) adviseert de Nederlandse crematoria om géén kartonnen of wollen kisten meer te accepteren. De LVC - waarbij alle crematoria in ons land zijn aangesloten - kwam tot dit besluit na een aantal gevaarlijke situaties rondom de crematie van dergelijke kisten. “Hierbij kwamen zowel de veiligheid van de medewerkers als de werking van de technische installaties, maar óók de piëteit naar de nabestaanden ernstig in het gedrang”, aldus LVC-secretaris J.M.H.J. Keizer. “Om dit te vermijden is het van belang dat crematoria met uitvaartondernemingen overleggen dat zij een wollen of kartonnen kist in combinatie met een crematie afraden.”

Naast de reguliere grafkist van hout of spaanplaat, zijn er de laatste jaren zijn steeds meer ‘milieuvriendelijke’ varianten van karton of andere licht ontvlambare materialen op de markt gekomen. “De situaties die rondom de verbranding van dit soort kisten ontstonden waren dermate gevaarlijk dat wij direct een Werkgroep van leden hebben samengesteld, die uiteindelijk adviseerde om dit soort kisten niet meer te gebruiken. Op dit moment is de Werkgroep in overleg met kistenleveranciers over grafkist alternatieven die wél milieuvriendelijk zijn, maar geen gevaar opleveren.

LVC
De LVC – opgericht in 1988 - is een zogenaamde ‘brancheorganisatie’ waarbinnen onderwerpen aan de orde worden gesteld die voor de branche als geheel van belang zijn. Er wordt informatie uitgewisseld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rouwverwerking, dienstverlening, wetgeving en techniek. In veel gevallen treedt de LVC op als ‘spreekbuis’ van de crematoria in de richting van bijvoorbeeld overheid en pers. Ook bij wetenschappelijk onderzoek wordt de LVC betrokken.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >