nieuws

Facultatieve
Sponsors

Literaire avond zonder Joost Zwagerman

24 september 2015


David Van Reybrouck. Credits: Thibault Gregoire/Read My Lips

David Van Reybrouck en Joost Zwagerman zouden op dinsdag 29 september spreken over zelfdoding naar aanleiding van de tentoonstelling De Vogelvanger in Museum Tot Zover. Voor deze gelegenheid was de aula van begraafplaats De Nieuwe Ooster bij hoge uitzondering beschikbaar gesteld. Zwagerman’s tragische overlijden benadrukt de ongrijpbaarheid van depressie, de urgentie van een open dialoog over suïcide én het belang van zijn essays over dit onderwerp. Op verzoek van Van Reybrouck is besloten de literaire avond over zelfdoding door te laten gaan.

Zwagerman wilde spreken over zijn essaybundel Door eigen hand (2005) en over de doodswens van dichter en vriend Rogi Wieg, die in juli dit jaar overleed. Hij wilde het gesprek verbreden, “uitkomend op de vraag: hoe om te gaan met en te reageren op de doodswens van een dierbare.” Dit mailde Zwagerman een week voor zijn overlijden.
Schrijver David Van Reybrouck en dichter F. Starik gaan deze avond in dialoog over Door eigen hand. Ook belichten ze de euthanasie van Rogi Wieg, waar Zwagerman zich tegen verzette. Tevens zal Van Reybrouck, naar het oorspronkelijke plan, spreken over en voordragen uit Lamento, een gedichtencyclus bestaande uit afscheidsbrieven en interviews met nabestaanden. Gedurende de avond is er ruimte voor uitwisseling met een panel van deskundigen, waaronder psychiater Jan Mokkenstorm van 113Online.

De avond wordt ingeleid door Babs Bakels, curator van De Vogelvanger, en gemodereerd door Sacha Bronwasser (de Volkskrant). Er is muziek van saxofonist Yuri Honing.

Ontvangst, expositiebezoek en kaartverkoop vanaf zes uur bij Museum Tot Zover te Amsterdam. Deelname is €10. Hoofdprogramma vangt aan om half acht. Voor meer informatie en aanmelding www.totzover.nl

Over De Vogelvanger

De tentoonstelling De Vogelvanger, beeldessays over suïcide en preventie (de Volkskrant ★★★★) is nog te zien tot en met 4 oktober in Museum Tot Zover. Met werk van Meinbert Gozewijn van Soest, Richard Sluijs, Jasper Bruijns, Gert Jochems en David Van Reybrouck. De tentoonstelling werd 24 juni jl. geopend door minister Edith Schippers (VWS).

David Van Reybrouck, cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver, debuteerde in 2001 met De plaag dat veelvuldig werd bekroond. Voor Congo. Een geschiedenis ontving hij de Libris Geschiedenisprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010. In 2014 componeerde hij Lamento, een documentaire gedichtencyclus over zelfdoding bij jongeren in West-Vlaanderen. Vijf maanden keerde Van Reybrouck terug naar zijn geboortegrond en verzamelde getuigenissen, afscheidsbrieven, laatste sms-jes en interviewde nabestaanden en hulpverleners. De cyclus is integraal opgetrokken uit gevonden citaten.

F. Starik, schrijver en dichter, beheert de Amsterdamse afdeling van De eenzame uitvaart. Over zijn ervaringen als mantelzorger schreef hij het veelgeprezen Moeder doen. Starik was tussen 2010 en 2012 de vierde stadsdichter van Amsterdam en werd in 2009 onderscheiden met de Amsterdam Prijs voor de kunsten. Starik was bevriend met Joost Zwagerman; samen maakten zij deel uit van de Maximalen. Zijn tiende dichtbundel STAAT verschijnt begin november bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Yuri Honing is een van de markantste saxofonisten van zijn generatie. Hij is onder andere bekend van zijn eigen muziekgroepen Yuri Honing Trio en Acoustic Quartet. Hij werkt veelvuldig samen met zowel Nederlandse musici (Misha Mengelberg en Ernst Reijseger) als met buitenlandse (Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian, Pat Metheny). In januari 2012 won Honing de VPRO/Boy Edgar Prijs; de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE