nieuws

Facultatieve
Sponsors

LifeGem diamant van moeder in trouwring

30 mei 2005


De Venlose Bianca Tatton liet koolstof uit de as van haar overleden moeder verwerken tot drie LifeGem herinneringsdiamanten. De glinsterende edelstenen werden haar persoonlijk overhandigd.

Heel voorzichtig neemt Bianca Tatton (29) een klein vierkant doosje met glazen deksel in haar hand. Op een witte ondergrond ligt een schitterende, enigszins blauwgetinte diamant.

Terwijl de oorspronkelijk in Afrika geboren Venlose haar emoties de vrije loop laat gaan, zegt ze: “Wat is de diamant mooi! Supermooi! En wat een geweldige blauwige kleur!”
Ze is getroffen door de eerste aanblik van de diamant die met behulp van de as van haar zeven jaar geleden overleden moeder, Maureen Lynn Tatton, is vervaardigd. Door haar hoofd flitsen beelden van haar moeder. De diamant die ze in haar hand heeft, heeft een gewicht van 0.45 karaat. “Dit is mijn moeder. Wat mooi. Ik wil deze diamant verwerken in mijn trouwring. Ik zal mijn moeder dan altijd bij me dragen”, zegt ze, terwijl ze naar haar partner Sander van Wylick kijkt. Ze omhelzen elkaar. De twee wonen al lange tijd samen en onlangs hebben ze gesproken over trouwen. “Dan kan Sander mij de ring waarin de diamant van mijn moeder is verwerkt om de vinger schuiven. Dan loop ik straks trots door de stad, samen met mijn moeder.”

De overhandiging van de diamanten vindt plaats bij de Venlose juwelier Nellissen. Aan tafel zitten Bianca en Sander, juwelier Pim Nellissen en Ton Jaspers van LifeGem, de organisatie die al 2 jaar actief is in Nederland en koolstof uit crematie-as tot diamant verwerkt. Een half jaar gelden hoorde Bianca van die mogelijkheid. Ze had thuis het kistje staan met daarin de as van haar plotseling overleden moeder. Bianca groeide op in Zimbabwe, leerde op 22-jarige leeftijd Sander kennen en ging, tegen de zin van haar moeder met hem mee naar Venlo. Drie maanden later stierf haar moeder. Bianca heeft nooit afscheid kunnen nemen.
Nadat Bianca van haar vader het kistje met as had gekregen, zag ze op tv een documentaire over LifeGem. “Ik kan de urn natuurlijk bij de hopen haard plaatsen. Maar ik heb een zus in Engeland wonen en een broer in Irak. Die hebben dan niets. De mogelijkheid om drie diamanten te laten maken kwam als een geschenk uit de hemel” aldus Bianca Tatton.

Enkele maanden geleden leverde zij een deel van de as in bij Nellissen. “De afgelopen weken vond ik heel erg spannend en emotioneel. Af en toe moest ik huilen en had ik buikpijn. Je blijft je afvragen hoe zullen ze eruit zien? Hoe beleef je de confrontatie? Ton Jaspers van LifeGem bleef me ontzettend goed op de hoogte houden van de stand van zaken”, vertelt ze. Voor haar liggen de drie diamanten die uit de as zijn vervaardigd. Onder zeer hoge druk zijn van de koolstof uit de as de ruwe diamantjes gemaakt. Daarna zijn ze op verzoek van Bianca briljant geslepen. Oorspronkelijk had ze drie 0.25 karaat diamantjes besteld. De drie geleverde juweeltjes zijn 0.21, 0.27 en 0.45 karaat geworden. De karakteristieken van de diamanten zijn vastgelegd in een certficaat van echtheid. Bianca krijgt de grootste. “Mijn zus weet dat ik ze vandaag krijg. Ze heeft me gebeld en laten weten dat ik van het moment moest genieten. Het rouwproces sluit je nooit helemaal af, maar vandaag begin ik wel aan een nieuwe periode in mijn leven.”

“Ik denk dat mijn moeder dit ook geweldig zou hebben gevonden. Ze hield ook van sieraden. De diamant is al eeuwenlang symbool van liefde en voor mij nu een blijvende band met mijn moeder”, zegt ze. “Ik heb nu mijn rust teruggevonden. Ik ben ook niet meer verdrietig. Ik ben erg blij dat ik dit heb gedaan. LifeGem heeft mijn leven voorgoed veranderd. In heel positieve zin”.

LifeGem Europe heeft in Nederland inmiddels meer dan 150 bestellingen ontvangen van één of meerdere diamanten. Meer dan 50 families hebben de diamanten van hun overleden dierbare in hun bezit.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE