nieuws

Facultatieve
Sponsors

Koffie- en cakelezing over 'De Dood'

15 mei 2019

Op zondagochtend 19 mei 11:00 vertelt Elke Veldkamp over haar boek ‘De dood: vijftien deskundigen over ons levenseinde’ in Museum Tot Zover. Zij sprak hiervoor met mensen die zich beroepshalve of uit interesse met de dood bezighouden.

Tijdens een goede kop koffie en een plak cake vertelt journalist Elke Veldkamp (1971) over haar eind 2017 verschenen boek De dood. Zij begon haar onderzoek vanuit een persoonlijke nieuwsgierigheid waarom sterfelijkheid een ongemakkelijk onderwerp is.

De dood heeft allerlei aspecten - praktische, medische en filosofische - die deel uitmaken van het leven zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Elke Veldkamp wilde weten welke en sprak daartoe met vijftien mensen die zich beroepshalve of uit interesse met de dood bezighouden. Onder andere interviewde zij funerair historicus Wim Cappers, cardioloog Pim van Lommel, rouwdeskundige Leonie van der Maarel, forensisch arts Wilma Duijst en schrijver Martin Michael Driessen. Vanuit hun deskundigheid vertellen deze mensen over hun inzichten en ervaringen, en over hoe die hun persoonlijke visie op de dood hebben beïnvloed.

De verschillende invalshoeken van het onderwerp - lichamelijk, biologisch, psychisch, sociaal, existentieel - bieden een fascinerende kijk op het stervensproces.

Over de auteur
Elke Veldkamp (1971) studeerde Internationale Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als zelfstandig tekstschrijver en (bedrijfs)journalist voor verschillende opdrachtgevers, met name maatschappelijke organisaties. Als de kern van haar werk ziet zij het zo goed mogelijk verwoorden van andermans ervaringen, ideeën en plannen. In 2017 verscheen haar boek De dood, waarin zij deskundigen aan het woord laat over verschillende aspecten die te maken hebben met de dood. Kort geleden kwam haar boek Amsterdammers en hun bibliotheek uit, dat Elke schreef - samen met Joosje Lakmaker - naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Over koffie en cakelezingen
Museum Tot Zover organiseert in samenwerking met de Linnaeus Boekhandel een serie lezingen op de zondagochtend. Het doel is om schrijvers en publiek met elkaar in contact te brengen rond het veelzijdige thema de dood. Daarom noemen we het de 'koffie en cake' lezingen. De lezingen vinden gemiddeld ééns per kwartaal plaats.

Aanmelden
Tijdstip: 11.00 tot 12.00 uur. Deelname gratis. Locatie: Café Roosenburgh bij Museum Tot Zover op begraafpark De Nieuwe Ooster, Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam.
Aanmelding via bibliotheek@totzover.nl o.v.v. 'koffie- en cakelezing 19 mei’ of 020-6940482.

Kijk voor uitgebreide informatie over het thema uitvaart in Amsterdam op www.begrafenis-amsterdam.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn