nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kinderen spelenderwijs bekend maken met de dood

De Troostboom wint Yarden Prijs van 25.000 euro

25 oktober 2011

Larissa van de Molen, bedenker van het kwartetspel ‘Niet hier, wel dichtbij’, heeft de Yarden Prijs ontvangen ter waarde van € 25.000. Het kwartetspel ‘Niet hier, wel dichtbij’ brengt kinderen, samen met hun ouder(s) of begeleider(s), spelenderwijs in aanraking met het onderwerp ‘de dood’ en alles wat daar mee te maken heeft. De feestelijke uitreiking van de Yarden Prijs 2010 vond plaats tijdens het International Funeral Award gala in Vianen.

Niet hier, wel dichtbij

Het verheugt de jury dat steeds nadrukkelijker ook jongeren in het vizier komen als het gaat om bewustwording rond eindigheid en dood. Het spreekt vanzelf dat deze categorie hele eigen eisen stelt aan de vormgeving hiervan. De Troostboom is een project dat de jury in dit verband bijzonder aanspreekt. Via het kwartet- en memoryspel brengt het de spelers in contact met de vele aspecten rond het levenseinde en de uitvaart. Beginnend met kinderen en jongeren blijkt dat eigenlijk alle leeftijdsgroepen via dit spel betrokken kunnen worden bij een goede voorbereiding op een overlijden/uitvaart. Het spel helpt te communiceren over de dood. De aanduiding van het spel “niet hier, wel dichtbij”, geeft op een treffende wijze deze intenties weer.

In 2006 is Larissa van der Molen een eigen praktijk gestart voor rouwtherapie; De Troostboom. Na twee jaar ervaring te hebben opgedaan in haar praktijk heeft zij een kwartetspel ontwikkeld; ‘Niet hier, wel dichtbij’. Jaarlijks worden ongeveer 7.000 kinderen geconfronteerd met het overlijden van een familielid. Kinderen voorbereiden op zo’n groot verlies, of vertellen over de dood, is voor een volwassene niet altijd gemakkelijk. Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood. Volwassenen vinden het soms moeilijk om antwoord te geven op deze vragen. Het kwartetspel ‘Niet hier, wel dichtbij’ brengt kinderen, samen met hun ouder(s) of begeleider(s), spelenderwijs in aanraking met het onderwerp ‘de dood’ en alles wat daar mee te maken heeft. Het kwartetspel is zeer informatief en bevat foto’s, teksten en andere afbeeldingen waarmee het onderwerp ‘de dood’ bespreekbaar wordt.

Andere genomineerden

Het Moment
In 2002 begon ‘Het Moment’, op initiatief van Ton Overtoom en Hermien Embsen, met de ontwikkeling van een totaal nieuwe opleiding in Nederland. De essentie van de opleiding is ‘inhoud geven aan een persoonlijk afscheidsritueel’. De eerste studiegroep begon in 2003. In totaal zijn er nu tweehonderd mensen opgeleid, het aantal studenten neemt jaarlijks toe en in 2010 verwacht men 32 studenten op jaarbasis. Naast twintig trainingsdagen bestaat de opleiding uit een observatie- en participatiestage aangevuld met intervisie en coaching. Vanaf 2012 wordt de opleiding ook in België, Duitsland en Engeland gegeven. Door de inzet van Het Moment in de afgelopen acht jaar is er een vernieuwende maatschappelijke bewustwording op gang gekomen.

Return
Return is opgericht door Lonneke te Kamp. Op 20 jarige leeftijd werd Lonneke getroffen door borstkanker. In een periode vol angst, onzekerheid en vragen is zij gaan nadenken over het leven, en over het leven na de dood. "Als ik voor mezelf spreek, wil ik gecremeerd worden. Voor mij hoort daar een houten urn bij. In mijn oriëntatieperiode viel het mij op dat er voornamelijk eenvoudige houten urnen verkrijgbaar waren. Dit trok mij absoluut niet aan." Tijdens haar ziekte heeft Lonneke een bezoek gebracht aan Gambia. Ze heeft het land, haar cultuur en de bevolking in haar hart gesloten. Zij maakte kennis met de kunst van handgemaakt houtsnijwerk. De stap naar een handgemaakte houten urn was vervolgens snel gemaakt en zij heeft een houtsnijder opdracht gegeven een urn te maken. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het ontstaan Return. Dankzij Return krijgen nabestaanden de mogelijkheid ‘die ene’ urn te krijgen voor hun overleden dierbare. De wetenschap, dat de urnen van Return bijdragen aan het behoud van de natuur en de ontwikkeling van een derde wereldland, maakt het voor de nabestaanden extra waardevol.

De jury

De jury, bestaande uit: Jacobine Geel (Nederlandse theologe, televisiepresentatrice en columniste), Manu Keirse (klinisch psycholoog en licentiaat in de medico-sociale wetenschappen, auteur diverse boeken over rouw en verlies) en Henk Tiesinga (voorzitter Yarden Vereniging Hoofdbestuur), is zeer verheugd over het aantal inzendingen en de getoonde creativiteit. Hieruit blijkt dat de samenleving zich steeds bewuster wordt van de eindigheid van het leven en het feit dat er aandacht voor de persoonlijke invulling van het afscheid moet zijn.

Stimuleren en belonen

Yarden heeft de Yarden Prijs in het leven geroepen om vernieuwende ideeën op het gebied van zorg en/of dienstverlening rondom de dood en uitvaart te belonen. Yarden reikt dit jaar voor de derde maal de Yarden Prijs uit. Deze tweejaarlijkse prijs van € 25.000 is ingesteld als beloning voor vernieuwende initiatieven op het gebied van het levenseinde en uitvaart. In 2006 won het toneelstuk ‘Huilen mag, lachen ook’ van Marij van den Heuvel Theaterproducties en in 2008 won het project Allerzielen Alom van Ida van der Lee de Yarden Prijs.

YardenVereniging

Yarden is van mening dat haar maatschappelijke betrokkenheid verder dient te gaan dan alleen het verzekeren en verzorgen van de uitvaart zelf. Daarom doet Yarden meer. Dit doet Yarden onder andere via Yarden Vereniging. De vereniging organiseert allerlei activiteiten die het nadenken over ‘de dood’ stimuleren.

Crematoria Twente/Oost Nederland viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. Veel inwoners van Twente en de Achterhoek zijn in deze periode te gast geweest in een van onze crematoria om afscheid te nemen van een dierbare. Een ieder is uitgenodigd voor het jubileumconcert op woensdagavond 2 november 2011.

Het concert wordt verzorgd door het Orkest van het Oosten onder leiding van dirigent Daniel Raiskin. Daarnaast zijn er optredens van Cor Bakker en Karin Bloemen. Het concert wordt aangeboden tegen een symbolische toegangsprijs van € 5,-. Dit bedrag komt ten goede van het Hospice Enschede. Ook eventuele vrije giften worden overgemaakt naar deze instelling. U kunt uw gift overmaken op ING rekeningnummer: 65 23 61 056 ten name van ‘Jubileumgift CTON’.

Om zoveel mogelijk inwoners van Twente en de Achterhoek de kans te geven om het concert bij te wonen, is het aantal genodigden beperkt. Uw toegangskaarten - maximaal 4 per persoon - kunt u vanaf 19 oktober telefonisch reserveren bij het Muziekcentrum via het telefoonnummer :053 – 485 85 00. Dit kan van maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 uur en 17.00 uur. De kaarten krijgt u vervolgens thuisgestuurd.
Programma:

19.15 uur: Opening zaal, ontvangst met koffie

20.00 uur: Concert Orkest van het Oosten

20.45 uur: Pauze met een hapje en drankje

21.15 uur: Optreden Karin Bloemen en Cor Bakker

22.30 uur: Einde
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ook geïnteresseerd in nieuws, trends en ontwikkelingen in de uitvaartbranche?
Volg ons op Twitter via @uitvaart!

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >