nieuws

Facultatieve
Sponsors

Kamervragen over onethisch binnenhalen van opdrachten door uitvaartondernemingen

1 juli 2008

Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 juni 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het onethisch binnenhalen van opdrachten door uitvaartondernemers

1.

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat in de krant Dag staat over uitvaartondernemers die nabestaanden onder druk zetten om op die manier opdrachten binnen te halen? 1


2.

Klopt het dat ziekenhuizen hun mortuarium door particuliere bedrijven laten beheren en daardoor persoonlijke gegevens van overledenen ook bij de uitvaartcentra terecht komen? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot bescherming van privacygegevens van overledenen?


3.

Wat vindt u ervan dat de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen erkent dat zij gevallen kent van nabestaanden die op een onaangename en indringende manier door de uitvaartondernemers werden benaderd, met het verzoek de begrafenis of crematie door het bedrijf te laten verzorgen?


4.

Komen uitvaartcentra achter de persoonsgegevens van patiënten en overledenen alleen via ziekenhuizen of ook via andere zorginstellingen? Zo ja, welke instellingen zijn dat?


5.

Bent u ervan op de hoogte dat er vrouwen zijn die bij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker ook een brief van een uitvaartcentrum krijgen en een IKEA-kortingskaart?


6.

Deelt u de mening dat de bovenbeschreven handelwijze van zowel de zorginstellingen als de uitvaartcentra onethisch is en van geen respect getuigt voor de betrokkenen en de nabestaanden?


7.

Bent u bereid een onderzoek te doen naar de omvang van dit probleem, de wijze waarop gegevens van patiënten/cliënten en overledenen aan uitvaartcentra worden doorgegeven? Bent u bereid gelijk met dit onderzoek ook na te gaan welke mogelijkheden er zijn om dit soort praktijken te stoppen en wat de sanctiemogelijkheden zijn?


8.

Bent u bereid deze schriftelijke vragen te beantwoorden voor de behandeling van het voorstel Wet op de lijkbezorging?


1. Dag 12 juni 2008

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >