nieuws

Facultatieve
Sponsors

Het sterretjesveld, een gedenkplek voor de allerkleinsten

23 maart 2018


In februari heeft de gemeente Oldebroek op begraafplaats Bovenheigraaf in Wezep het Sterretjesveld geopend. Een speciaal veld waar kinderen die in een vroeg stadium van de zwangerschap zijn overleden begraven en herdacht kunnen worden. Den Hollandsche Gedenktekens uit Wezep mocht hiervoor de gedenkplek vervaardigen, nadat het door hen gemaakte ontwerp werd uitgekozen.

Hoewel er binnen de gemeente op begraafplaatsen al speciale plekken zijn voor het gedenken van kinderen bleek er een grote behoefte te zijn aan een begraaf- en gedenkplek die speciaal is opgericht voor de allerjongsten. Hierbij gaat het om kinderen die tijdens of kort na een zwangerschap van minder dan 24 weken overlijden. Voor deze situatie zijn er geen wetten of regels als het gaat om het begraven of cremeren. Met het Sterretjesveld is er voor de ouders die dit hebben meegemaakt nu wel een plaats om hun kind een plekje te geven en te herdenken.

Gedenkteken-bedrijven in de regio werd gevraagd om een ontwerp te maken voor het Sterretjesveld. “Vanuit de ervaring in het ontwerpen en maken van zowel gedenktekens voor kinderen als volwassenen, weten we wat voor grote betekenis een monument zoals dit voor families kan hebben. We hebben daarom een bijzonder en waardig ontwerp ingediend.” aldus ontwerper Karsten Flier van Den Hollandsche. Na de beoordeling van alle voorstellen heeft de gemeente Oldebroek dit ontwerp gekozen om te laten realiseren.

Ontwerp met gevoel

Het ontwerp is volledig ingepast in de bestaande omgeving. Zo heeft bijvoorbeeld de bestaande grote eik in het midden van het Sterretjesveld een belangrijke rol gekregen en waakt over het veld. De drie hoge zuilen zijn gemaakt van natuursteen en hebben een zachte vormgeving met een vriendelijk karakter gekregen. De plek van begraven wordt beschermd door speelse elementen van cortenstaal die samen, van bovenaf gezien, een wolk vormen. Karsten Flier voegt daaraan toe: “Op de zuilen zijn sterren, wolken en een maan gebeeldhouwd. Boven de wolken mag de familie na het begraven een gekleurde glasfusing ster plaatsen met een persoonlijke toevoeging. Deze ster wordt kosteloos aangeboden door de gemeente Oldebroek.” Rondom het Sterretjesveld zullen er planten en struiken aangeplant worden die vlinders aantrekken.

Het Sterretjesveld op begraafplaats Bovenheigraaf is dagelijks te bezoeken van 09:00 uur ‘s ochtends tot zonsondergang.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE