nieuws

Facultatieve
Sponsors

Herbestemming Mariënhage officieel van start

22 februari 2018


Door een ‘aftelklok’ in werking te zetten is de herbestemming van Mariënhage officieel van start gegaan. Dat gebeurde door de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs, Louis Mulder, voormalig vicaris provinciaal van de Augustijnen, Arno van den Hurk, manager erfgoedcomplexen provincie Noord-Brabant en de algemeen directeur van de nieuwe eigenaar DELA, Edzo Doeve tijdens een bijeenkomst in de Paterskerk.

Ongeveer vier jaar geleden zijn de toenmalige bewoners, de Paters Augustijnen, samen met de gemeente op zoek gegaan naar een nieuwe bestemming voor Mariënhage. Omdat de grote culturele en historische waarde behouden moest blijven, was dat niet makkelijk. Toen de gemeente Eindhoven, Orde der Augustijnen, provincie Noord-Brabant en coöperatie DELA de handen ineensloegen, werd de herbestemming van Mariënhage haalbaar. Er komen twee ceremoniehuizen, een congreshotel en een restaurant. De tuin wordt vrij toegankelijk voor bezoekers waardoor de verbinding met de openbare ruimte natuurlijk wordt gelegd.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Tijdens de bijeenkomst in de Paterskerk toonde architect Bert Dirrix, beelden van hoe het nieuwe Mariënhage eruit komt te zien. Drie nieuwe entrees vormen straks samen het nieuwe hart waarbij de verschillende gebouwen met elkaar worden verknoopt tot één geheel. Het vormt de schakel tussen de Kanaalstraat, de Kloostertuin en de Dommeltuin. Anders dan in het verleden wordt Mariënhage toegankelijker en verbonden met het centrum van de stad. Na de werkzaamheden in het gebied Mariënhage wordt ook de Kanaalstraat opgeknapt. Deze straat is een belangrijke schakel aan de oostkant van de binnenstad tussen het centrumgebied, de Dommel en de Kanaalzone. Wethouder Mary-Ann Schreurs: "Geheel passend bij het gedachtengoed van de Heilige Augustinus zal dadelijk niet alleen Mariënhage maar ook de omgeving uitstralen naar iedereen: Wees welkom, fijn dat je er bent."

DomusDELA

Nog 629 dagen te gaan tot de poort van het gebied Mariënhage opnieuw open gaat. Dat gaat op 13 november 2019 gebeuren. Deze datum is een verwijzing naar 13 november 354, de geboortedag van de Heilige Augustinus. De twee ceremoniehuizen gaan DomusDELA heten. De naam van het congreshotel en restaurant volgt later. Het klooster blijft Mariënhage. Domus betekent ‘huis’ in het Latijn. Met deze naam wil DELA uitdrukken dat het midden in de samenleving staat. Edzo Doeve: “Wij zien al jaren dat er een sterke behoefte is aan een ceremoniehuis midden in de samenleving waar trouw en rouwplechtigheden kunnen worden gevierd met respect voor traditie en cultuur ongeacht de geloofsovertuiging. Er zijn steeds minder trouwe kerkgangers, maar dat betekent niet dat de moderne mens minder spiritueel geworden is. Wij willen met DomusDELA de rijke traditie van ontmoeting, verdieping en verbinding voortzetten.” Het aftellen is begonnen.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >