nieuws

Facultatieve
Sponsors

Groene verdedigingslinie tegen fijnstof start op Zorgvlied

14 juni 2016


Op de laatste rustplaats van Wubbo Ockels, Zorgvlied, is afgelopen vrijdag een groenstrook aangelegd met de eerste klimaat adaptieve plantjes.
De plantjes en struiken zijn speciaal gekweekt om fijnstof uit de lucht te halen.

Dit project moet de start zijn vormen voor een “klimaatgordel” parallel aan de Amsterdams historische verdedigingslinie “De stelling van Amsterdam”. De mede-initiator voor deze groene wal is Ton van Oostwaard. In het dagelijks leven is Ton senior adviseur Visie & Ontwikkeling bij de Gemeente Amstelveen, maar sinds enige jaren is hij ook de drijvende kracht achter dit groene initiatief. Behalve in Amsterdam worden ook in andere grote wereldsteden deze speciale plantjes geplant. Ton van Oostwaard en zijn project genieten inmiddels wereldwijde belangstelling na zijn presentatie voor het gerenommeerde TEDx.

Groene verdedigingslinie

De klimaat adaptieve planten hebben kleine sterhaartjes, die de lucht als een zeef reinigen. De plantjes kunnen eens in de vijf jaar worden gesnoeid en dat afval wordt o.a. gebruikt voor het vervaardigen van milieuvriendelijke producten. De plantjes worden niet voor niets pal naast de A10 geplant, een weg die veel fijnstof veroorzaakt. De zogenaamde “Green Junkie” plantjes worden gekweekt door een hovenier die werkt met mensen met een beperking.

Zorgvlied

Wethouder Peter Bot: “ Zorgvlied heeft van harte meegewerkt aan dit duurzame initiatief omdat het ook goed symboliseert hoe op Zorgvlied het einde kan overgaan in een nieuw begin. Bovendien wordt hiermee ook eer betoond aan astronaut Wubbo Ockels die zich heeft ingezet voor het milieu en begraven ligt op Zorgvlied. De eerste “Green Junkie” plantjes zijn dan ook op zijn graf geplant.”

De NOS heeft afgelopen vrijdag aandacht besteed aan dit onderwerp op de radio en op haar website.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >