nieuws

Facultatieve
Sponsors

Gouden Terebinth 2022: prijs steunt het funeraire erfgoed

23 september 2021


De Gouden Terebinth is een nationale prijs die in februari 2022 voor de vierde keer door de stichting Terebinth wordt uitgereikt. Winnaar wordt de organisatie/instantie of de persoon die zich in 2020-2021 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van funerair erfgoed. Dat kan door concrete zorg, maar ook door er op een bijzondere manier aandacht voor te vragen, via media, boekpublicaties, film en video. Meedoen kan tot 21 oktober 2021.

Het bestuur van de stichting Terebinth roept kandidaten op zich nu aan te melden en mee te dingen. De prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt. Er is een geldbedrag van 1.000 euro met een wissel-trofee aan verbonden. Begin december worden er drie kandidaten genomineerd. Twee genomineerden ontvangen elk 250 euro; de winnaar belooft bij ontvangst het bedrag te besteden aan een funerair doel. De prijs ging in 2020 naar het Sovjet Ereveld in Leusden.


Meer aandacht voor begraafplaats en grafmonument

Met de komst van alternatieven zoals cremeren en natuurbegraven, is de belangstelling voor de traditionele begraafplaats en bijzondere grafmonumenten bij het publiek flink gedaald. Ook de overheid lijkt vaak weinig waarde aan onze funeraire geschiedenis te hechten.
Talloze traditionele begraafplaatsen worden in hun bestaan bedreigd, zeker kerkhoven, zoals op dit moment het rooms-katholieke kerkhof in Naaldwijk (uit 1828, zie www.rkbn.nl). Ze worden gesloten en dreigen te verdwijnen door ruiming. Maar niet overal. Er zijn veel mensen en organisaties die zich buitengewoon inzetten voor het behoud van onze funeraire cultuur en die zich bewust zijn van de waarde van deze plekken – onder andere voor rouwverwerking, vergroting van de biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Terebinth op de bres

Terebinth wil die inzet belonen met het uitreiken van de Gouden Terebinth. En bovendien iedereen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van onze traditionele begraafplaatsen en funeraire cultuur. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Daarom dienen die bewaard te worden voor de volgende generatie. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als historische molens, kerken en kastelen. Ook aandacht voor oude grafmonumenten – het stenen archief – brengt die geschiedenis weer tot leven.

Meer informatie, zie www.terebinth.nl (met aanmeldingsformulier) of mail: bureau@terebinth.nl

Onderteken de petitie behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk op www.petities.nl.

Reageer op dit artikel

Reacties:


30 september 2021 om 13:43

hans van Schijndel

PS de begraafplaats is gelegen aan de Boschweg 118 in Schijndel
ingang begraafplaats naast de kerktoren.
Ik zou graag al wat fotos willen sturen maar weet niet hoe ik dat doen moet.


30 september 2021 om 13:30

hans van Schijndel

Ik wil me nog aanmelden voor de gouden Terebinth 2021.
Ik ben beheerder begraafplaats in Schijndel
, ik ben dat nu ruim 10 jaar en heb daar enorm veel werk verricht ,het is een park geworden en heb nu iets nieuws opgezet Plant a Tree in Memory herdenkings bomen Allemaal sier beplanting die mensen kunnen pacten voor 20 jaar t.b.v.as verstrooing om de boom met een naam bordje erbij.
begraven worden gebeurt steeds minder en als je niets doet val je buiten de boot .de sier beplanting verloopt zo goed dat ik al aan mijn 2e vak aan het inrichten ben .ik heb hier o de begraafplaats al bomen verpacht die nog volop in het leven staan , iedereen vind het een geweldig idee.
Er staat ook een filmpje op you tube onder de naam begraafplaats Boschweg Schijndel duurt 5 minuten daar staat mijn idee niet op want zodra mijn uitbreiding gereed is laat ik weer een nieuw filmpje maken. Hier komen mensen al een boompje uitzoeken die nog volop in het leven staan die vertellen mij ik wil zelf uitzoeken waar ik kom te liggen en dan hoeven straks onze kinderen dat niet meer te regelen mooi toch
Ik wil u graag uitnodigen om eens te komen kijken en laten zien hoe onze begraafplaats er uit ziet mijn telefoon nummer is 06-52660421. ik hoop u snet te kunnen ontmoeten ,vriendelijke groet Hans van Schijndel.


Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 - 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE