nieuws

Facultatieve
Sponsors

Geen lugubere lichaamshandel in Nederland

7 augustus 2019


Een man uit Amerika liet enige tijd geleden de wens van zijn overleden moeder in vervulling gaan. Zij wilde dat haar lichaam na haar overlijden gebruikt kon worden voor medische training van geneeskunde studenten. De man kwam er kortgeleden achter dat het lichaam van zijn moeder door het leger is gebruikt om een bom te testen. Dit kan in Nederland gelukkig niet gebeuren, dat zegt hoogleraar anatomie Ronald Bleys tegen RTL Nieuws.

De Amerikaan die het lichaam van zijn moeder ter beschikking stelde bood haar lichaam aan, aan een commercieel bedrijf dat handelt in lichamen. Bij die bedrijven kan je aangeven wat er met het lichaam mag gebeuren, maar die bedrijven houden zich zoals blijkt niet altijd aan die afspraken. In Nederland zijn er geen commerciƫle bedrijven die in lichamen mogen handelen. Wie zijn lichaam ter beschikking wil stellen kan dat alleen maar doen bij een van de anatomische instituten in ons land. Dit zijn academische ziekenhuizen waar de lichamen alleen gebruikt mogen worden voor medische doeleinden. Ons leger zal dus nooit een lichaam gebruiken om wapens te testen!

Kijk voor uitgebreide informatie over lichaamsdonatie in de infotheek van Uitvaart.nl.

Waarvoor mag een lichaam worden gebruikt

Hoogleraar Bleys vertelt bij RTL Nieuws dat een lichaam in Nederland voor slechts drie doelen gebruikt mag worden. Het gaat dan om:

  • Onderwijsdoeleinden
  • Oefenen voor ingewikkelde ingrepen
  • Wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld het zenuwstelsel etc.
De overheid ziet er streng op toe dat lichamen nergens anders voor gebruikt worden.

Meer lichamen aangeboden

In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat zich wil registreren als lichaamsdonor sterk toegenomen. Hoogleraar Bleys laat aan RTL Nieuws weten dat er in Nederland jaarlijks ongeveer 800 lichamen worden aangenomen. Als een anatomisch instituut voldoende lichamen heeft worden er tijdelijk geen lichamen meer aangenomen.

Iemand die zich heeft geregistreerd als lichaamsdonor kan er dus niet zeker van zijn dat zijn of haar lichaam ook daadwerkelijk naar de wetenschap zal gaan. Een lichaam kan om meerdere redenen worden geweigerd. Bijvoorbeeld wanneer het als gevolg van een ongeval ernstig is beschadigd.

Reageer op dit artikel

Reacties:


nog geen reacties
Uw reactie op dit artikel

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE