nieuws

Facultatieve
Sponsors

Els Jager eerste Nederlandse gediplomeerd balsemer in Engeland

3 december 2008


Op 22 oktober 2008 is Els Jager (34) geslaagd voor het internationaal erkende examen balsemen in Derbyshire, Engeland. Zij is nu gecertificeerd Member of the British Institute of Embalming, en de eerste Nederlandse studente die deze zware studie succesvol heeft volbracht.

Het begon allemaal in het voorjaar van 2007 toen de aangekondigde wijzigingen in de Nederlandse Wet op de Lijkbezorging haar aan het nadenken zetten over de toekomst van haar uitvaartbedrijf.
Het balsemen van overledenen zou binnen deze nieuwe wetgeving toegestaan worden, en het zou een toegevoegde waarde kunnen geven aan haar bedrijf Jager Uitvaartverzorging, als zij deze kennis zelf in huis zou halen.
Echter op dat moment was er in Nederland nog geen professionele opleiding beschikbaar, de thanatopraxie -studie die nu in Nederland aangeboden wordt, was toen nog niet klaar. Tevens wilde zij het balsemen leren op een hoog niveau dat internationaal erkend zou zijn, en in een toegankelijke taal.

In haar zoektocht kwam zij in contact met Philip Houckham van de Derbyshire School of Embalming, de toenmalige voorzitter van het British Institute of Embalmers. Hij heeft haar als student aangenomen en geholpen met deze volledig Engelstalige studie. Na een toelatingsexamen kon zij in de zomer van 2007 beginnen. De opleiding bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel.
Nu, anderhalf jaar later, is zij Cum Laude geslaagd voor de theorie en ruim voldoende geslaagd voor het praktijkgedeelte van het examen.
De praktijkopleiding heeft geheel plaatsgevonden in Engeland, binnen een groot uitvaartbedrijf in Derbyshire.
"Het was best een uitdaging om naast de drukke werkzaamheden in mijn eigen uitvaartonderneming een zware studie te volgen, en ik ben mijn man en ouders dan ook erg dankbaar voor hun hulp op alle fronten", zegt een opgeluchte en trotse Els Jager.
Haar uitvaartonderneming Jager Uitvaartverzorging is een familiebedrijf gestart in 1997 door haar moeder Marina Jager-Muusse, en inmiddels volledig overgenomen door Els.
“Ik ben blij dat ik de mensen die een beroep doen op ons uitvaartbedrijf, nu ook in de toekomst deze service kan aanbieden, als dit nodig zou zijn. Ik zie het als een extra service naar mijn klanten toe. Zij kunnen hun dierbare overledene gewoon blijven zien, ook als de uitvaart plaats vindt op een later moment dan we nu gewend zijn.”
Het balsemen van een overledene is een invasieve handeling waarbij een incisie gemaakt wordt in de ader en slagader (in de hals of in de lies) van de overledene, vervolgens wordt via de bloedbaan een formalinehoudende stof ingebracht en wordt het bloed verwijderd. Tevens wordt via een incisie in de buik lichaamsvloeistoffen weg gezogen en wordt er een wat sterkere formaline houdende oplossing bij de darmen ingebracht. Dit is alles met als doel de ontbinding af te remmen voor gemiddeld 2 weken. Afhankelijk van de gebruikte oplossing formaline kan dat tot maximaal 3 weken worden opgerekt. Daarna zal de natuurlijke ontbinding van het overleden lichaam gewoon verder gaan. Begraven en cremeren zijn na het balsemen gewoon mogelijk zonder extra gevaar voor milieu, ook is er geen gevaar voor de mensen die werken rondom de overledene.
“Het gebruik van formalinevrije oplossingen zoals Aardbalm werden mij in Engeland door mijn docent, mijn examinator en vele vakgenoten zeer afgeraden, aangezien de resultaten en houdbaarheid niet voldoen aan hun eisen voor het toonbaar en “goed” houden van een overledene” vertelt Els Jager, “als de wettelijke bepalingen in Nederland duidelijk maken welk percentage formaline oplossing gebruikt moet worden, zal ik daar natuurlijk mee werken”.
Het is balsemen is dus niet te verwarren met de methodes gebruikt door de oude Egyptenaren (mummificeren) en de conserverende methodes gebruikt bijvoorbeeld bij het lichaam van Lenin in Rusland.
De kosten van haar gehele opleiding kwamen in totaal inclusief verblijfkosten in Engeland op € 7700,-
Het tarief dat zij voor het balsemen van een overledene denkt te gaan vragen zal rond de € 350,- zijn.Mevr. Els Jager
Jager Uitvaartverzorging
Lunaweg 12
8251 AE Dronten
0321-316174
06-10896747


vrijdag 28 november 2008

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >